A magyar kormány a lengyel álláspontot támogatja a fehérorosz kérdésben

politika
2020 augusztus 17., 08:52

A magyar kormánytól egy hét alatt sem érkezett egyértemű állásfoglalás a fehéroroszországi eseményekkel kapcsolatban, miközben szinte minden európai ország elítélte a rendőri erőszakot, többen pedig az elnökválasztás megismétlését követelte.

Hétfőn Szijjártó Péter az oldalán azt írta, hogy reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván külügyminiszterrel beszélt, majd egyeztetett Orbán Viktorral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon. Majd hozzátette:

A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

Hogy Szijjártó mégis mit értett lengyel álláspont alatt, azt nem részletezte.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mindenesetre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével. De kijelentette azt is, hogy a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben fontos Washington szerepe is.

A magyar kormány kelet-európai szövetségesei már a múlt héten is egyértelműen állást foglaltak: Janez Jansa szlovén és Andrej Babis cseh miniszterelnök egyaránt a választások megismétlését sürgette nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, utóbbi pedig azt is leszögezte, hogy addig kell fenntartani a szankciókat, amíg ez meg nem történik.

Igaz, a magyar kormány épp két hónapja kezdett komolyabban barátkozni a most nyomás alá került Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban. Michel üzenetében hangsúlyozta: a fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket. A tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.

A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehérországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.