Fekete-Győr: Ha lesz közös lista, azon Tóth Csaba nem lehet rajta

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az ATV csütörtök reggeli műsorában beszélt többek között a 2022-es választás ellenzéki együttműködéséről. Azt mondta, hogy még nem dőlt el, hogy egy vagy több listát állítanak-e az ellenzéki pártok, és szerinte nem is ez a legfontosabb kérdés, mert az egyéni jelöltek esetében fontosabb, hogy ne induljanak egymás ellen.

Ha csak egy lista lenne, akkor a Momentum feltétele az volna, hogy ne legyenek rajta olyanok, akiket valaha csaláson értek, illetve megkárosították az adófizetőket. Példaként a szocialista képviselő Tóth Csabát említette, őt nem engednék fel a közös listára. (Tóth ellen bő tíz éve nyomoztak közokirat-hamisítás miatt, a Vas megyei MSZP tagságát duzzasztotta fel fiktív belépőkkel az akkori gyanú szerint, fél évre ki is zárták a pártból, de később tisztázta magát, és az ügyészség sem tudta bizonyítani, hogy a csalást elkövette. 2014-ben és 2018-ban Zuglóban parlamenti képviselőnek választották, addigra már újra MSZP-s színekben.) Fekete-Győr szerint Tóth egyéni képviselő-jelölt ettől még lehet, ha a körzetében megnyeri az előválasztást.

Fekete-Győr András (középen)Fotó: Kovács Betti

Faggatták a Momentum elnökét arról is, hogy ki lehetne közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, de nem nagyon mondott senkit. Konkrét kérdésre nem zárta ki a DK-s Dobrev Klára vagy a hódmezővásárhelyi független polgármester Márki-Zay Péter támogatását, de akár önmaga, vagy párttársa, Donáth Anna jelölését sem.  (ATV)  

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót