James Bond élt, és Lengyelországban kémkedett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Valóban létezett egy James Bond nevű brit kém, írja a közösségi médiában is megjelentetett közleményében a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN). Mint írták, 1964. február 18-án érkezett a kommunista Lengyelországba egy James Albert Bond nevű brit kém. "Tudjuk, hogy 1964-ben és 1965-ben Lengyelországban volt. Utazgatott egy kicsit az országban, szerette a nőket, akárcsak irodalmi névrokona" - írták.

Narzena Kruk, az IPN archívumának igazgatója szerint arról nincs feljegyzés, hogy a valódi James Bond hogy viszonyult a Martinihez, pláne, hogy rázva vagy keverve fogyasztotta. Kruk szerint a lengyel sört állítólag szerette.

Bondot a lengyel hatóságok szigorú megfigyelés alatt tartották. A kém járt Bialystok és Olsztyn környékén is, és katonai létesítményekbe próbált bejutni. Az archívumban azonban nem volt nyoma, hogy kapcsolatba lépett volna lengyel állampolgárokkal, aminek számukra súlyos következményei lettek volna. Bond tisztában lehetett vele, hogy szoros megfigyelés alatt áll, és nem tud fontos információkat gyűjteni, valószínűleg ezért hagyta el az országot 1965 januárjában.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!