Kaczyński bemegy a kormányba

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Jarosław Kaczyński a háttérből irányította az elmúlt öt évben Lengyelországot, mint a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, de miniszteri tisztséget eddig nem vállalt. Kezdetben úgy tartották, hogy azért nem, mert népszerűtlenebb mint a pártja, és inkább kevésbé megosztó politikusokat tolt maga előtt. 

Most viszont arra készül, hogy miniszterelnök-helyettesként kormányzati tisztséget vállaljon. Lengyel lapértesülések szerint az igazságügyi, a védelmi és a belügyi tárcát felügyelné, és az érintett területek vezetői neki számolnának be munkájukról első körben, és nem az ország miniszterelnökének,  Mateusz Morawieckinek. 

Jaroslaw Kaczynski a krakkói katedrálisban.Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Kaczyński talán azért dönthetett az új poszt mellett, mert két megnyert parlamenti- és elnökválasztás után úgy vélheti, hogy a pártja már van olyan erős, hogy személye nem árthat a kormány népszerűségének. De az is számíthat, hogy az igazságügyi tárcára nagy nyomás nehezedik Brüsszelből a bírósági reformok miatt, illetve a védelmi minisztériumra is komoly feladatok várnak azzal, hogy a Németországban állomásozó amerikai katonák egy részét Lengyelországba vezényelhetik hamarosan.