Kikapcsolási moratóriumot ajánlott Iványi Gáboréknak a Nemzeti Közművek

oktatás
2020 szeptember 24., 14:04

Kikapcsolási moratóriumot kapott jövő tavaszig a Nemzeti Közművek Zrt.-től a Magyar Evangéliumi Testvérközösség kilenc intézménye – jelentette be Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője sajtótájékoztatón.

photo_camera Fotó: Szász Zsófia/444

Mint arról már írtunk a 444-en, az egyházhoz tartozó Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalanszállója (és a mellette működő Wesley János Főiskola) előtt közel egy hete őrködnek önkéntesek, megakadályozva, hogy a közműszolgáltató az aszfalt vagy a gázórára szerelt lakat feltörésével kikösse a gázt az épületegyüttesből.

A MET ugyanis a Dankó utcai épületek esetében 30, a vidéki intézményeikben pedig összesen közel 100 millió forintos közműtartozást halmozott fel 2010 óta. Ebben az évben vesztette el az 1981-ben megszerzett bevett egyházi státuszát (és az ezzel járó állami támogatást) Iványi Gábor egyháza. „Gondjaink ebből adódnak” – mondta a lelkész a Dankó utcai épületegyüttes kapujában állva.

A strasbourgi emberi jogi bíróság korábban 3 millió euró, azaz mintegy 1 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte az államot, amiért elvonták a MET egyházi státuszát, ennek azonban Iványiék szerint egyelőre csak a töredékét fizette ki a kormány. Pedig az összegből könnyedén kifizethető lenne a felhalmozódott tartozás.

Iványi Gábor azt is elmondta, hogy az elmúlt hetekben „megtisztelően sok” adomány, 60,1 millió forint érkezett a MET-hez magánszemélyektől, pártoktól és vallási közösségektől is, amit a tartozások kiegyenlítésére költenek majd. Iványi megköszönte az adományokat, ugyanakkor hozzátette, szerinte nem ezeknek az embereknek, szereplőknek kellene viselniük ezt a terhet, amit alapvetően a kormány tétlensége okoz.

photo_camera Fotó: Szász Zsófia/444

Bár a kormány továbbra sem hajlandó tárgyalni velük, az állami közműszolgáltató lépését, a kikötési moratórium megadását Iványi a MET mellett szerveződött demonstráció és társadalmi összefogás eredményének tekinti.

Hozzátette, ezt magánszemélyek szervezték, az ő tisztük lesz eldönteni, hogy a közvetlen veszély elmúltával leállítják a tiltakozó akciót, vagy tovább maradnak, felhívva a figyelmet, hogy a probléma megoldása csak elodázódott, a MET és szociális intézményrendszere gondjai nem oldódtak meg.

Hamarosan megjelenő videóriportunkban részletesebben bemutatjuk, milyen munkát végeznek a MET veszélybe került szociális intézményeiben.