Lajos Tamás: Megvan az oktatás helyszíne, és lesznek tanárok az SZFE-n

oktatás
2020 szeptember 24., 16:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratórium tagja az ATV Híradónak azt mondta: ha a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez.

Miután a szerdai első sztrájktárgyalás eredménytelenül zárult, 2 órás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a SZFE dolgozói, akiknek ez az 5 követelésük van:

  1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Lajos Tamás, a SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja szerint ezek politikai követelések, ezért szerinte a sztrájk jogellenes. Azt mondta, a kuratórium a magyar jogszabályok szerint vont magához jogokat.

Az operatőr azt még nem akarta elárulni, hogyan szervezik meg az oktatást, de azt mondta, lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat. (ATV)