Meglőttek két rendőrt a tüntetők Kentuckyban

külföld
2020 szeptember 24., 04:27

Csütörtökre virradóra az USA Kentucky államának fővárosában, Louisevilleben többször is összecsaptak a rendőrök és a tüntetők. Az egyik alkalommal, egy könnygázas oszlatási kísérlet után egy tüntető rálőtt a rendőrökre, és kettőt megsebesített közülük. Egyikük állapota sem életveszélyes, de az egyik rendőrt sürgősen műteni kellett. A lövésekkel gyanúsított személyt elfogták.

A városban azért robbantak ki tüntetések, mert csütörtökön egy esküdtszék felmentette azokat a rendőröket, akik még márciusban megöltek egy 26 éves nőt, a saját otthonában, egy téves riasztás alkalmával.

Breonna Taylor a barátjával tartózkodott a lakásukban, amikor civil ruhás rendőrök törtek rájuk, házkutatási paranccsal a zsebükben, és kábítószert kerestek. Taylorék azt hitték róluk, hogy rablók, és Taylor barátja a törvényesen tartott fegyverével rájuk lőtt, az egyik rendőrt megsebesítette. A rendőrök viszonozták a tüzet, legalább húsz lövést adtak le, amelyek közül több eltalálta és néhány órán belül megölte Breonna Taylort. A lakásban nem találtak kábítószert. A rendőrök fehérek, Taylorék feketék voltak, így George Floyd májusi halála után Taylor ügye is az antirasszista tiltakozások fontos témája lett.

Rendőr a louisville-i tüntetésen.
photo_camera Rendőr a louisville-i tüntetésen. Fotó: Ben Hendren/Anadolu Agency via AFP

Csütörtökön tartották a Taylorékra rátörő három rendőr tárgyalását, ahol az esküdtszék felmentette mindhármukat a gyilkosság vádja alól. Az esküdtek meggyőződtek arról, hogy a három rendőr törvényesen indított akciót, és önvédelemből, jogszerűen lőtt. Hármuk közül egyiküket a szomszédok veszélyeztetésével vádoltak meg, mert az ő golyói átütötték a falat, és veszélyeztették ezzel a szomszédban lakókat.

A tüntetések az esküdtek döntése elleni tiltakozásként indultak, és az esti 9 órás kijárási tilalom ellenére is folytatódtak. Több másik amerikai városban is voltak tüntetések a rendőrök felmentése miatt szerda éjszaka.