24.hu: Elkaszálták a kétmilliárdos lőszerbeszerzést, amin Csányi Sándor bizalmasának cége is elindult

üzlet
2020 szeptember 25., 05:22

Eredménytelenségre hivatkozva leállította a Védelmi Beszerzési Ügynökség a Magyar Honvédség 2020-2022-es pisztolylőszer-beszerzését, írja a 24.hu. A lap szerint erre azért került sor, mert az ügynökség szerint két cég, a Milipol Zrt. és a Kraft HD Zrt. összehangolhatták egymással, hogy milyen árat kérjenek a lőszerekért, megsértve az eljárás tisztaságát.

A 24.hu azt írja az eljárásról készült összező dokumentum alapján, hogy az ügynökség szerint a Milipol a beszerzés második fordulójában több mint 50 százalékkal csökkentette eredeti árajánlatát, hogy alámenjen egy német lőszercég leányvállalatának. Hasonlóan járt el a Kraft HD Zrt. is.

Erősítette a gyanút, hogy a két cég elindult egy másik, 800 milliós beszerzésen is, ahol szintén hasonló volt a koreográfia. Az ügynökség azonban nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani a törvénysértést, ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult.

A Védelmi Beszerzési Ügynökség a 24.hu kérdésére nem árult el részleteket az ügyről.

A Milipol azért is érdekes, mert főtulajdonosa Ecsedi Ferenc, az OTP-vezér Csányi Sándor bizalmasa, a bank egyik vezető munkatársa, aki 2017 végén szerezte meg a cég részvényeinek többségét. 2018-ban ez a cég szállította az Országgyűlési Őrség ruházatát, de korábban a rendőrségnek és a Magyar Nemzeti Bank épületeit védő őrségnek is szállított eszközöket.

photo_camera Fotó: Arpad Kurucz/Anadolu Agency via AFP

A cég jogelődje, a Combat Kft. 2010 előtt is jó üzleteket húzott be. Irányítója és fő tulajdonosa másfél évtizeden át Székely Herbert, Fenyő János meggyilkolt médiavállalkozó egykori bizalmasa volt. A részvények 49 százaléka továbbrai is Székelyé, és 2006-ban ő alapította a Kraft HD-t is.

Az OTP nem kommentálta az ügyet, arra pedig, hogy összeférhetetlennek tartják-e Ecsedi szerepvállalását a cégben, azt írták, mindenkivel betartatják a jogszabályokat.