„Elrontottuk” - ismerte be a szlovák miniszterelnök, miután rekordot döntött a napi fertőzésszám

külföld
2020 szeptember 25., 09:15

„Elrontottuk… 419. Újabb rekord” - írta Igor Matovic szlovák miniszterelnök az országban azonosított koronavírus-fertőzöttekről. A parameter.sk cikke szerint matovic így folytatta:

„Győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus. Az állandó támadások, a Covid veszélyességének kétségbe vonása, az intézkedések látványos ignorálása, azok kinevetése, akik betartják... mindez meghozta az eredményét. A »szabadságért harcolás« eredménye, amely most elveszi mások szabadságát.”„Abban az időben, amikor az enyhébb szabályokért küzdöttem az esküvőket, a sportot és a kultúrát illetően, fele ennyi új esetet igazoltak… bíztam benne, hogy az emberek értékelni fogják a nagyobb szabadságot és értelmesen fognak viselkedni. Sajnos csalódnom kellett, nyilvánvalóan nem bírtuk el a felelősséget a saját kezünkben.”

Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusában
photo_camera Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusában Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

„A szabadság felelősségteljes hozzáállás nélkül anarchiához vezet… most ennek a kezdetén vagyunk. Az új fertőzöttek száma rakétasebességgel nő, és ha valaki azt hiszi, megengedem, hogy a felelőtlen ignoránsok tovább veszélyeztessék a vétlen embereket, az téved”.

Szlovákiában a csütörtökön jelentett mintavételek 7,5 százaléka lett pozitív. Jelenleg 12 fertőzött van intenzív osztályon, és ugyanennyien lélegeztetőgépen.

A népességarányos fertőzésszámokat nézve Szlovákiában jobb a helyzet, mint Magyarországon. A grafikonon a napi esetszámok a megelőző hét nap átlagát mutatják egymillió főre vetítve:

A héten Andrej Babis cseh miniszterelnök is beismerte egy tévébeszédben, hogy hibázott a nyári lazításokkal. Az egészségügyi miniszter le is mondott a posztjáról.