Ma végre tényleg megérkezik az ősz

időjárás
2020 szeptember 25., 05:00

Vége a jóslásoknak, számolgatásoknak, riogatásoknak, hogy élvezzük ki az utolsó nyári napokat, mert jön a hidegfront, mert most tényleg jön. Már délelőttre is túlzás lesz a rövidnadrág, de délutánra az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tényleg:

photo_camera Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarjelzése. Fotó: Kitti

A nyugati országrészben már a délelőtti, déli órákban is megérkezhet az eső zivatarok kíséretében. Ezt követően délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok, nyomukban felhőszakadás-szerű csapadékintenzitással, viharos (60-90 km/h-t elérő) széllel.

A zivataros csapadékgócok gyorsan helyeződnek át délnyugatról északkelet felé. Elsősorban a Dunántúl déli és középső tájain heves zivatarok is várhatók, így lokálisan 90-100 km/h-t meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat. Kora este a zivatarrendszer várhatóan átterjed a középső országrészre, Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással a keleti országrészre is. Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb hullámban várható intenzív eső, zápor, zivatar, illetve az északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódik.

A felhőszakadások mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 mm-t, illetve szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 mm feletti összeg is hullhat.