A mohácsi ellenzék szerint a cigány önkormányzat épületében, a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat

POLITIKA
2020 szeptember 26., 16:47

Még el sem kezdték gyűjteni az aláírásokat, amikor mindkét fél aggódni kezdett a választás tisztaságáért - írtuk még augusztusban a mohácsi időközi választás előkészületeiről szóló cikkünkben, így nem lehet meglepetés, ha szabálytalanságokról érkeznek hírek.

Mohácson azután lett polgármester az MSZP-s Csorbai Ferenc, hogy kormánypárti ellenfele elhunyt. Sokan, köztük az ellenzéki pártok is tisztességtelennek tartották, hogy nem lépett vissza, a helyi fideszes testület pedig fel is oszlatta magát, és ezért új választásokat kellett kiírni vasárnapra. Ezen Csorbai már a Változást Akarók Nemzedéke (VAN) nevű egyesület jelöltjeként, az ellenzéki pártok támogatásával indul, vele szemben a fideszes alpolgármester, Pávkovics Gábor áll.

A kampány nagyban zajlik, erről tanúskodik az a 444-hez eljuttatott irat, amelyben a VAN emel kifogást a helyi választási bizottságnál egy pénteki ételosztás miatt. A beadvány szerint a cigány önkormányzat klubházában „a roma önkormányzat vezetői és megbízottai Pávkovics Gábor mellett szóban és kitett képekkel kampányolva élelmiszer-csomagokat osztottak. Az élelmiszer csomag átvételekor nevet, lakcímet és egyéb adatokat rögzítettek.”

A kifogáshoz fotókat és videókat is csatoltak, ebből kettőt mutatunk csak:

A polgármestert támogató egyesület vezetője szerint ez azért problémás, mert „külső megjelenésében a helyszín Pávkovics Gábor és az őt jelölő Fidesz-KDNP rendelkezése alattiságot sugározza. Hétköznapi átlagember számára egyértelműen az a hatás keletkezik, hogy a csomagokat ezen jelölt és a jelölő szervezete adja”, továbbá átvétel előtt és közben „a választói akarat egyértelmű befolyásolását elérni kívánó verbális és nonverbális hatások érik a megjelent választókat”, amelyek arra irányulnak, hogy Pávkovics Gáborra és a Fidesz-KDNP jelöltjére kell szavazni.

Az egyesület beadványa szerint „egy átlagos állampolgár azt látja, hogy a legrosszabb körülmények között élő roma honfitársaink kiszolgáltatott helyzetével él vissza egy jelölt és egy jelölő szervezet.”

„A jogsértés megvalósul, mivel adott személy választásban való részvételét és adott személyre és jelölő szervezetre való szavazását kívánja elérni anyagi ellenszolgáltatással”

- írja a Változást Akarók Nemzedéke, amely elítéli ezt a magatartást, és kéri a helyi választási bizottságtól „a jogsértés megállapítását, a befolyásolást végző személyek és szervezet elmarasztalását, valamint büntető feljelentés megtételét!”

Kérdéseinket elküldtük Pávkovics Gábornak, ha válaszol, beszámolunk róla.