Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz

vallás
2020 szeptember 26., 12:57

„Van, akinek nem jut hajlék, betevő falat, elemi biztonság, tisztálkodási lehetőség, vagyis az emberi méltóság anyagi minimuma sem. Létezik egy vallási közösség, amely sokak emberi méltóságáért dolgozik. A Mazsihisz és a BZSH egyenként 613 ezer forinttal, összesen tehát 1 millió 226 ezer forinttal segíti a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) támogatottjait” - olvasható szeptember 24-ei közleményükben, amely mindenkit arra biztat, segítsen Iványi Gáboréknak.

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke átveszi a Raoul Wallenberg-díjat Katarina Szécsi Asbrinktól, Svédország budapesti nagykövetségének elsõ titkárától a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) budapesti székházában tartott ünnepségen 2020. január 16-án
photo_camera Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke átveszi a Raoul Wallenberg-díjat Katarina Szécsi Asbrinktól, Svédország budapesti nagykövetségének elsõ titkárától a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) budapesti székházában tartott ünnepségen 2020. január 16-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A MET ugyanis a Dankó utcai épületeiben 30, a vidéki intézményeiben pedig összesen közel 100 millió forintos közműtartozást halmozott fel 2010 óta, amikor elvesztette bevett egyházi státuszát és az ezzel járó állami támogatást. Az egyházhoz tartozó Oltalom egyesület Dankó utcai hajléktalanszállója (és a mellette működő Wesley János Főiskola) előtt önkéntesek őrködtek, hogy megakadályozzák a gáz kikötését. Csütörtökön végül kikapcsolási moratóriumot kapott jövő tavaszig a Nemzeti Közművektől kilenc intézményük.

Iványi Gábor ekkor elmondta, hogy az elmúlt hetekben „megtisztelően sok” adomány, 60,1 millió forint érkezett a MET-hez magánszemélyektől, pártoktól és vallási közösségektől is, amit a tartozások kiegyenlítésére költenek majd. Hozzátette, hogy szerinte ugyanakkor nem ezeknek az embereknek kellene viselniük a terhet, amit alapvetően a kormány tétlensége okoz.