A bajor miniszterelnök kijelölné a belső égésű motorok korszakának végét

külföld
2020 szeptember 27., 6:14

Markus Söder bajor miniszterelnök a Keresztényszociális Unió (CSU) szombati konferenciáján felvetette, hogy Németországban is tiltsák meg 2035-től a belső égésű motorral szerelt autók regisztrálását, hasonlóan Kalifornia amerikai állam tervéhez.

photo_camera Markus Söder Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Kijelentette, hogy Németországnak is ki kell tűznie egy dátumot ebben a kérdésben, és tetszik neki, ahogy ezt az időpontot Kaliforniában meghatározták. „Ez jelezhetné a fosszilis üzemanyagok korának végét Németországban” - tette hozzá.

Ez a döntés komoly hatással lehet a magyar gazdaságra is, mivel a belső égésű motorok egy részét nálunk gyártják. Tavaly a Continental épp a benzines és dízelautók iránti kereslet visszaesése miatt csökkentette a beruházásait.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó szerdán jelentette be, hogy az államban 2035-ben megszüntetik a benzin-, a dízel- és a hibrid hajtású kocsik forgalmazását az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében.

Az addig hátralévő időre azonban Söder megismételte azt a korábbi ötletét, hogy legyen valamilyen állami támogatás a legjobb minőségű belsőégésű motorokkal szerelt autók vásárlására. (SZ/MTI)