150 millióért vásárol 18 Lakner László-festményt az MNB

MŰVÉSZET
2020 szeptember 28., 10:13

A hivatalos értesítőben szúrtuk ki, hogy 450 ezer euróért 18 festményt vásárol Lakner Lászlótól a Magyar Nemzeti Bank, pontosabban annak egy ingatlanos kft-je. Lakner a magyar neoavantgárd világszerte ismert, 84 éves mestere, formailag és tematikusan is igen sokszínű, a hiperrealizmustól a concept arton át az absztraktig terjedő életművel.

Az Új Művészet szeptember 3-án írt cikket arról, hogy az MNB-Ingatlan Kft. a neoavantgárdra és az úgynevezett Iparterv művészcsoportra fókuszáló kortárs gyűjteményt kezd kialakítani.

photo_camera Lakner László: Cím nélkül, 1996, kreisen, olaj, vászon, 200×169 cm Fotó: Új Művészet

A ÚM cikke említi, hogy Bak Imrétől is vásárolnak mostanában, a 444 tudomása szerint pedig Nádler Istvántól is.

photo_camera Fotó: Új Művészet

Az MNB-Ingatlan nem a cégvezetés ízlése, hanem egy jó nevekből álló szakértői bizottság javaslatai alapján intézi a közpénzes vásárlásait, melynek tagjai Fabényi Júlia a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Keserü Katalin művészettörténész, a Műcsarnok egykori igazgatója, és Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, a párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja, a MOME Konzisztóriumának elnöke.

Lakner László a 444-nek elmondta, hogy többnyire absztrakt képeket vásároltak tőle a németországi időszakából. (Lakner 1974 óta ott él.) Arról nincs tudomása, hogy a megvásárolt képeket hol fogják kiállítani. A Nemzeti Bank egy ügyvéden keresztül kereste meg a mestert, akinek a 18 képe elmondása szerint már Budapesten van.