Először sikerült Tejútrendszeren kívüli bolygóra utaló bizonyítékokat találni

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Amerikai és kínai kutatóknak elsőként sikerült extragalaktikus, vagyis Tejútrendszeren kívüli bolygóra utaló bizonyítékokat találni.

A szakemberek mostanra több ezer exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli planéta létezésére találtak bizonyítékokat, de az összes eddig azonosított exobolygó a Tejútrendszeren belül van. Az eddigi felfedezések alapján a kutatók úgy becsülik, hogy több milliárd bolygó van a Tejútrendszerben.

Eddig viszont egyetlen olyan bolygót sem sikerült azonosítaniuk a kutatóknak, ami egy másik galaxisban található – írja a PhysOrg.

Az arXiv szerverre, a tudományos munkák online adattárába feltöltött tanulmányukban a szakemberek most egy ilyen lehetséges extragalaktikus bolygóról számolnak be. Ha sikerül megerősíteni a felfedezést, akkor a bolygó az M51-ULS-1b nevet fogja kapni.

A bolygójelölt a Messier 51 spirálgalaxisban van, nagyjából 23 millió fényévre a Földtől. Az M51 viszonylag közel található a Nagy Medve csillagképhez.

A szakemberek egy kb. 3 órán át tartó, lehetséges bolygóátvonulást észlelve fedezték fel az objektumot, ami egy bináris rendszeren belül található. A felfedezés megerősítéséhez további tanulmányozásnak kell alávetni a bináris rendszert. A szakemberek szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a bolygójelölt kb. akkora lehet, mint a Szaturnusz. (MTI)