Málta követeli az őscápafogat, amit a hétéves György brit herceg kapott David Attenborough-tól

külföld
2020 szeptember 28., 16:07

Málta magának követeli azt az ősi óriáscápafogat, amit György brit herceg a hétvégén kapott ajándékba Sir David Attenborough világhírű természetfilmestől az új filmje bemutatása alkalmából.

Sir David Attenborough látogatása a hercegi párnál Londonban 2020. szeptember 24-én. A 7 éves György a padon ül.
photo_camera Sir David Attenborough látogatása a hercegi párnál Londonban 2020. szeptember 24-én. A 7 éves György a padon ül. Fotó: Kensington-palota/AFP

„Vannak tárgyak, amik nagyon fontosak Málta természeti öröksége szempontjából, de valahogy külföldre kerültek, és ezeket vissza kell szereznünk” – mondta José Herrera máltai kulturális miniszter a Times of Malta friss számában.

A 7 éves herceg abból az alkalomból kapta a különleges ajándékot, hogy a királyi családnak magánvetítésen mutatták be Attenborough A Life on Our Planet című új környezetvédelmi filmjét. A Kensington-palota által kiadott fotókon látható, amint a kis királyfi megcsodálja a megkövült óriási cápafogat, amit az író, filmes és természetvédő az 1960-as évek vége felé talált egy máltai nyaralás közben.

photo_camera Fotó: Kensington-palota/AFP

A kövület egy kihalt fajtól, az óriásfogú cápától (Carcharocles megalodon) származik, az egyik legnagyobb húsevő gerincestől, ami valaha élt. A 23 millió éve felbukkant és 2,6 millió éve kihalt cápafaj háromszor nagyobb volt, mint egy mai fehér cápa, a hossza elérhette a 16 métert.

Máltán 2002 óta törvény védi a kövületeket. A miniszter arra nem tért ki, hogyan képzelik el a fogkövület visszaszerzését a brit királyi családtól, de szerinte a puha sárga mészkőből kiásott ősi cápafognak egy máltai múzeumban a helye. Málta 1964-ig brit gyarmat volt.

A megalodonfogak sok helyen viszonylag gyakori kövületek, ugyanis a megalodon és más cápák az életük során kihullajtották a fogaikat, és újakat növesztettek, egy felnőtt cápa több ezer fogat is elhullajthatott. (Guardian, MTI)