Azért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet

politika
2020 szeptember 29., 07:13

A Népszava hívja fel a figyelmet a DK-s parlamenti képviselő, Sebián-Petrovszki László kérdésére, és Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszára, a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzéséről.

Sebián-Petrovszky azt kérdezte, hogy a pénzügyminiszter ellenőrizte-e legalább azoknak a gépeknek a beszerzésének szabályosságát, amelyet egy maláj cégtől vett a külügyminisztérium, kiugróan drágán. A GR Technologies által szállított 6258 készülék 178 milliárd forintba kerül, ami a legdrágább darabárt jelent az összes bevásárlás közül. Ez azért különösen fura, mert ez volt a legnagyobb vásárlási tétel, és a piacon általában minél nagyobb egy megrendelés volumene, annál könnyebb árengedményt kapni.

Tállai annyit válaszolt a képviselőnek, hogy mivel a veszélyhelyzet megszűnt, ezért a veszélyhelyzet idején érvényes beszerzések szabályozásának ellenőrzése már nem feladata a pénzügyminisztériumnak.

A külügyminisztérium a gépeket nem szokásos közbeszerzéssel vásárolta meg, hanem élt a veszélyhelyzet idején alkalmazható különleges eljárással.

Az elképesztően drága beszerzésekről Haszán Zoltán írt alapos cikket a 444-re.