Halálra ítéltek egy óvónőt Kínában, mert megmérgezte a gyerekeket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

25 gyereket mérgezett meg egy óvónő a kínai Csiaoco városában tavaly márciusban, egyikük meg is halt. A tettest még akkor letartóztatták, most pedig halálbüntetést szabtak ki rá. 

A BBC cikke szerint az óvónő nátrium-nitritet kevert a gyerekek reggelijébe, amit szoktak ugyan élelmiszerek tartósítására használni, nagy mennyiségben azonban mérgező. Szinte az összes gyerek hányni kezdett, sokan elájultak. 

Kínai óvodások egy másik városbanFotó: Xu Yu/XINHUA via AFP

Saját bevallása szerint az óvónő egy kollégáján akart bosszút állni a mérgezéssel, miután összekülönböztek valamin a gyerekekkel kapcsolatban. Nem először követett el ilyen bűncselekményt, korábban a férjét is ugyanezzel az anyaggal mérgezte meg. 

A kínai pártvezetés nem közli, hogy évente hány halálbüntetést hajtanak végre az országban, jogvédők szerint több ezerről lehet szó. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót