Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Jelentősen nőtt a tesztek száma, mondta Müller Cecília, amikor éppen bezuhant a tesztelés

járvány
2020 szeptember 29., 8:48

Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, működjön azon belül is az egészségügyi ellátás.”

Hétfőn a Magyar Orvosi Kamara elnöke kérte Kásler Miklós minisztertől, hogy függesszék fel a halasztható, elektív műtéteket a járványkórházakban, mert a növekvő koronavírusos esetszámok és a megváltozott járványkezelési stratégia miatt egyre nő a teher az ellátórendszeren, sok intézményben létszámhiány van.

Müller azt mondta, szeretnék, ha a tervezett, előjegyzett ellátásokat minél tovább fenn tudnák tartani.

Arról is beszélt, hogy „jelentősen nőtt a laboratóriumban elvégzett vizsgálatok száma, meghaladtuk a 700 ezret”. Ez az adat az összes koronavírus-tesztre vonatkozik, amit a járvány márciusi kirobbanása óta elvégeztek.

Kedden valójában a szokásosnál jóval kevesebb, 7037 új mintavételt jelentettek. Vagyis nincs szó jelentős növekedésről, sőt kedden a pozitív tesztek aránya is rekordot döntött, ami éppen azt jelzi, hogy kevés tesztet végeznek.

A tisztifőorvos azt mondta, augusztus második felében, amikor hétről hétre háromszorosára nőtt az esetszám, a vírus reprodukciós száma (R értéke) 2 és 2,5 közt alakult. Ez a szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést, vagyis ezzel mérhető, hogy a járvány milyen sebességgel terjed.

Müller elmondása szerint az R érték most 1 közelében van, vagyis lassulni látszik a fertőzöttek számának emelkedése.

Emiatt nincs napirenden, hogy szigorító intézkedéseket vezessenek be. A fertőzöttek életkori megoszlásáról azt mondta,

  • 4 százalékuk 14 év alatti
  • 25 százalékuk 20-29 éves
  • 43 százalékuk 30-60 éves
  • 15 százalékuk 60 év feletti

Ezek szerint a maradék 13 százalék 14 és 20 év közötti lehet, bár erre nem tért ki külön.

Beszélt a területi eloszlásokról is, aminek saját elmondása szerint nincs olyan információértéke mint tavasszal, hiszen a járvány nem elsősorban gócpontokban terjed. 100 ezer lakosra vetítve Budapesten van a legtöbb fertőzött (253), Csongrád-Csanádban 280, Fejérben 270, Tolnában 120, Békésben 85.

A kérdéseinket nem olvasták be, ezekre szerettünk volna választ kapni:

  • Igaz-e, hogy ismét életbe lépett az egészségügyi dolgozók külföldi utazásának korlátozása? Ha igen, kiket érint ez pontosan, és mik a szabályozás részletei?
  • Cukorbeteg olvasónk kérdezi, hogy érvényben maradt-e a tavaszi szabályozás, vagyis továbbra sem kell személyesen meghosszabbítani a recepteket az inzulinra és a tesztcsíkokra?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Ha kiemelten fontos, hogy az iskolák működjenek, akkor miért nem kapnak elsőbbséget a gyanús tünetekkel a háziorvosuknál bejelentkező pedagógusok a tesztek levételénél és a minták kivizsgálásánál? Miért tart esetenként a teszteredmények levétele, illetve azok kiértékelése is több, mint egy hétig?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?