Meghalt Leonyid Brezsnyev fotósa

81 évesen meghalt Vlagyimir Muszaeljan, aki Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár személyes fotósa volt 1969-től 1982-ig. Ő készítette például ezt a képet, amin Brezsnyev látható egy kollektív gazdaságnál lett látogatásakor:

Fotó: Aleksei/Sputnik via AFP

De számos ikonikus Berzsenyev-portré is kötődik Muszaeljan nevéhez:

A World Press Photo honlapján közölt életrajza szerint Muszaeljan 1939-ben született Moszkvában, ahol egy repülőgépgyár dolgozójaként kezdett amatőr fotográfiával foglalkozni. Képeit 1960-ban fedezték fel, miután beküldte őket egy szovjet fotós magazinnak, ekkor csatlakozott az állami hírügynökséghez is (TASZSZ), itt dolgozott egészen a 2010-es évekig. Közben Brezsnyev személyes fotósa lett, majd a pártfőtitkár halála után dolgozott utódainak, Andropovnak és Csernyenkónak is. 

Muszaeljan állami kitüntetést vesz át Medvegyev miniszterelnöktől 2015-benFotó: Alexander Astafyev/Sputnik via AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.