Szvetlana Alekszejevics elhagyta Belaruszt

külföld
2020 szeptember 29., 05:07

Németországba távozott hazájából Szvetlana Alekszejevics, belarusz író, a 2015-ös irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. Alekszejevics a Lukasenka-rezsim kritikusa, és maga is veszélybe került, amióta az elcsalt elnökválasztás miatt tüntetések sora rázta meg az országot, és sorra viszik el a rendőrök az ellenzékieket.

Alekszejevics otthona előtt egy alkalommal maszkos alakok tűntek fel, akik megpróbáltak betörni hozzá. Az eset után az EU-tagállamok diplomatái látogatták felváltva, hogy így védjék az írót a letartóztatástól. (Az őrséget 17 EU-tagállam biztosította, Magyarország nem vett részt benne.)

Szvetlana Alekszejevics
photo_camera Szvetlana Alekszejevics Fotó: -/AFP

Alekszejevics hivatalosan gyógykezelésre utazott Németországba, és azt üzente, hogy vissza fog térni hazájába, ha a kormányzat visszaengedi. Addig még egy svédországi és egy olaszországi rendezvényen is lesz még jelenése.

Emmanuel Macron francia elnök kedden egy másik belarusz menekülttel, a Litvániában élő Szvetlana Tyihanovszkajával találkozik, aki magát az augusztus eleji elnökválasztás igazi győztesének tartja. (BBC)