Szvetlana Alekszejevics elhagyta Belaruszt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Németországba távozott hazájából Szvetlana Alekszejevics, belarusz író, a 2015-ös irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. Alekszejevics a Lukasenka-rezsim kritikusa, és maga is veszélybe került, amióta az elcsalt elnökválasztás miatt tüntetések sora rázta meg az országot, és sorra viszik el a rendőrök az ellenzékieket. 

Alekszejevics otthona előtt egy alkalommal maszkos alakok tűntek fel, akik megpróbáltak betörni hozzá. Az eset után az EU-tagállamok diplomatái látogatták felváltva, hogy így védjék az írót a letartóztatástól. (Az őrséget 17 EU-tagállam biztosította, Magyarország nem vett részt benne.)

Szvetlana AlekszejevicsFotó: -/AFP

Alekszejevics hivatalosan gyógykezelésre utazott Németországba, és azt üzente, hogy vissza fog térni hazájába, ha a kormányzat visszaengedi. Addig még egy svédországi és egy olaszországi rendezvényen is lesz még jelenése. 

Emmanuel Macron francia elnök kedden egy másik belarusz menekülttel, a Litvániában élő Szvetlana Tyihanovszkajával találkozik, aki magát az augusztus eleji elnökválasztás igazi győztesének tartja. (BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó