Zsarolóvírussal támadtak meg több mint 400 amerikai kórházat

külföld
2020 szeptember 29., 04:19

Több mint 400 amerikai kórház informatikai rendszerét támadták meg zsarolóvírusokkal, így hétfőn az orvosok és ápolók csak kézzel tudtak adminisztrációt végezni.

Az érintett intézmények a Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató alá tartoznak, ami több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztat klinikákban, kórházakban és rendelőintézetekben szerte az Egyesült Államokban.

photo_camera A fotó egy zsarolóvírusokkal kapcsolatos, németországi képzésen készült 2019-ben Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Az esetről az NBC számolt be, a televízió szerint ez az ország történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen. A szolgáltató nem kommentálta a támadást, csak azt erősítette meg egy közleményben, hogy nem működnek a számítógépes rendszerei.

Szeptember elején egy düsseldorfi kórház rendszerét is zsarolóvírussal támadták meg, igaz, ott a Heinrich Heine Egyetem lett volna az eredeti célpont. Amikor a hekkerek rájöttek, hogy célt tévesztettek, lehetővé tették a kórház dolgozóinak, hogy ismét hozzáférjenek az adataikhoz, de egy beteg így is meghalt, mert kénytelenek voltak máshová szállítani sürgős műtétre. (MTI, NBC)