Zsarolóvírussal támadtak meg több mint 400 amerikai kórházat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több mint 400 amerikai kórház informatikai rendszerét támadták meg zsarolóvírusokkal, így hétfőn az orvosok és ápolók csak kézzel tudtak adminisztrációt végezni. 

Az érintett intézmények a Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató alá tartoznak, ami több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztat klinikákban, kórházakban és rendelőintézetekben szerte az Egyesült Államokban. 

A fotó egy zsarolóvírusokkal kapcsolatos, németországi képzésen készült 2019-benFotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Az esetről az NBC számolt be, a televízió szerint ez az ország történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen. A szolgáltató nem kommentálta a támadást, csak azt erősítette meg egy közleményben, hogy nem működnek a számítógépes rendszerei. 

Szeptember elején egy düsseldorfi kórház rendszerét is zsarolóvírussal támadták meg, igaz, ott a Heinrich Heine Egyetem lett volna az eredeti célpont. Amikor a hekkerek rájöttek, hogy célt tévesztettek, lehetővé tették a kórház dolgozóinak, hogy ismét hozzáférjenek az adataikhoz, de egy beteg így is meghalt, mert kénytelenek voltak máshová szállítani sürgős műtétre. (MTI, NBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót