Mindegy, hogy dönt a fővárosi közgyűlés, a kormány rendeletben intézte el, hogy beépüljön a Városliget

gazdaság
2020 szeptember 30., 05:04

Egy kedd esti kormányrendelet szerint tök mindegy, hogy hogy dönt szerdán a fővárosi közgyűlés a Városliget beruházásairól, mindenképpen beépítik a ligetet, írja a hvg.hu.

A kormány egy jól irányzott rendelettel ment a fővárosi közgyűlés elé, hogy mégis megépülhessen a ligetben az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház. Ugyanis erről ma döntött volna a fővárosi közgyűlés, a tervek szerint pedig módosították volna a Városligeti Építési Szabályzatát, ami meggátolta volna az említett beruházásokat, ugyanakkor jogi hátteret is biztosított volna beragadt városligeti építkezéseknek.

Mindebből a kormány rendeletének köszönhetően valószínűleg nem lesz semmi, ugyanis kimondták, hogy a három beruházásra kijelölt helyen „épület és építmény létesíthető” a beépítési szabályok betartása mellett.A beépítési szabályok közé tartozik, hogy az épületek nem lehetnek 40 méternél magasabbak, de nem kell egyiken se zöldtetőt kialakítani, viszont kizárólag közel nulla energiaigényű létesítmények lehetnek.

A CÖF egyébként szerdán köremailben buzdította a híveit arra, hogy menjenek el a közgyűlésre, és kardoskodjanak a liget teljes beépítése mellett.

FRISSÍTÉS:

Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos reagált a hvg.hu cikkére, azt írja:

„Magyarország kormánya semmilyen fővárosi önkormányzat által hozott rendelkezést nem írt felül a városligeti építési szabályozás ügyében. A Kormánynak - csak úgy, mint a Fővárosi Önkormányzatnak - törvény adta joga, hogy rendelkezzen a Városliget építési szabályairól, és ezen jogával élve a jelenleg is hatályos fővárosi építési szabályzat sarokpontjait emelte kormányrendeleti szintre.

A kormány az elmúlt egy évben sem kezdett építési munkálatokba az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház területén, és ezt a jövőben is mindaddig fenntartja, amíg e tárgyban a Fővárossal egyetértésre nem jut.

Ez a rendelet továbbra is biztosítja az érdemi szakmai párbeszéd lehetőségét, amelyet eddig a Főváros nem volt hajlandó megkezdeni sem.”