Budapest díszpolgára lett Demszky Gábor és Tarlós István

politika
2020 október 01., 08:48

Két korábbi főpolgármesternek, Demszky Gábornak és Tarlós Istvánnak is díszpolgári címet szavazott meg szerdán a Fővárosi Közgyűlés, írja a 24.hu.

Karácsony Gergely, aki már az önkormányzati választások után felvetette a kettős díszpolgárrá avatást, a 24 cikke után a Facebookon azt írta:

„Nekem ezer dologban volt vitám Tarlós Istvánnal. Azért indultam el a választáson a kihívójaként, hogy ezt a vitát megvívjuk. Erős felhatalmazást kaptam a választóktól arra, hogy az övétől merőben eltérő politikát csináljak Budapesten. De ettől még én soha, egyetlen pillanatra sem vitatom el Tarlós Istvántól, hogy teljes szívéből szereti ezt a várost, hogy rengeteget tett Budapestért. Sok-sok nagyszerű dolgot is megvalósított. És biztos vagyok benne, hogy Demszky Gáborral is jó sok vitánk lenne számos kérdésben. De, hogy Budapest ügyét mindig a szívén viselte, és keményen dolgozott ezért a városért, azt sosem kérdőjelezném meg. ”

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere viszont arról posztolt, hogy ő Tarlós István esetében nem támogatta a díszpolgárrá avatást, Demszky Gábor esetében pedig tartózkodott. A döntését egy elvi és egy gyakorlati okkal indokolta. Az elvi ok, hogy szerinte a díszpolgársághoz szükséges történelmi idő egyik jelölt esetében sem telt még el. A gyakorlati okról pedig az írta:

„Közel egy évvel ezelőtt többek között azért kaptunk mandátumot a budapesti választóktól, hogy mást és jobbat csináljunk, mint az előző fideszes városvezetés, hogy tárjuk fel a korrupciógyanús ügyeket és számoltassuk el azokat, akiket szükséges. A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az előző városvezetések olyan beruházásainak ügyében, melyek felvetik a közpénzek nem helyes felhasználásának a gyanúját. (...) De addig, amíg a vizsgálat le nem zárul, a lehetséges politikai felelősök kitüntetése magát a vizsgálatot teszi komolytalanná és feleslegessé. A két diszpolgári cím azt üzeni, hogy mi már tudjuk, hogy semmilyen gyanút nem igazol majd a vizsgálat, azelőtt, hogy a vizsgálat lezárulna. ”

Tarlós István díszpolgári címét a DK frakciója sem támogatta, mint közleményükben írják: "nem értünk egyet azzal, hogy egy olyan volt főpolgármester budapesti díszpolgár legyen, aki 9 éven át nem a budapesti polgárokat, hanem a hatalmat szolgálta; akinek a vezetése alatt a felére csökkent a Főváros költségvetése; aki kiszolgáltatta Budapestet a kormányzati korrupció csillapíthatatlan étvágyának."