Erdélyben tombol a koronavírus: Kolozsvár, Brassó és Szeben is kifogyott a szabad intenzív terápiás ágyakból

Egészségügy
2020 október 01., 15:14

A g4media összesítése szerint Kolozs, Brassó, Fehér és Szeben megyében sincs több szabad intenzív terepiás ágy a koronavírus-fertőzötteknek – írta meg a Transindex.

Mihai Moisescu, a kolozsvári közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta: „Nagyon sok eset van. Az intenzív terápiás ágyak tele vannak, nincs több helyünk, mindenkinek nagyon nehéz. Már akkor aggódtam, amikor 35 eset volt naponta, és most elérjük a 90-et is.” Szerinte az is lehet, hogy a megyei kórház egy újabb Covid-19 fertőzöttek kezelésre szakosodott részleget nyissanak.

Andrea Neculau, a brassói közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, mind a 14 jelenlegi intenzív terápiás ágyuk foglalt, de további 14 ággyal bővítik a férőhelyeket, csak eddig személyi hiányok miatt nem tudták. Még 5 ágyat készítenek elő a fertőző betegségek kórházában.

Nagyszebenben a megyei kórházban mind a 12 koronavírusos betegeknek fenntartott hely foglalt, Besztercén a 8 betegnek fenntartott ágyból 2 szabad.

Romániában szerdán 2158 új fertőzöttet jelentettek, ami rekord. 7496 embert ápolnak kórházakban, közülük 550 intenzív terápián van. Összesen 1050 intenzív terápiás ágy van Romániában. Bukarestben, Ilfov, Prahova és Vâlcea megyében sincsenek már szabad ágyak, Máramaros, Suceava és Iași megyében közel az összes ágy foglalt. (Transindex)