Ferenc pápa nem volt hajlandó fogadni Trump külügyminiszterét

vallás
2020 október 01., 12:14

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter audienciát kért Ferenc pápától, viszont ezt a Vatikán megtagadta - írja a BBC. A hivatalos válasz szerint katolikus egyház feje választási időszakban nem fogad politikusokat, márpedig Pompeo főnöke éppen a bő egy hónap múlva esedékes elnökválasztásra készül.

A pápai elutasítás viszont nem sokkal azután érkezett, hogy Pompeo beszólt a katolikus egyháznak, amiért a Vatikán együttműködik a kínai kormánnyal a kínai püspökök kinevezésével kapcsolatban. A kínai kormány nem nézte jó szemmel, hogy a katolikus püspököknek a mindenkori pápa a főnöke, ezért létrehozott egy saját katolikus szervezetet, amely átvette a kínai püspökök kinevezésének feladatát. Azokat a katolikusokat pedig, akik inkább a pápához szerettek volna lojálisak lenni, elnyomta a hatalom.

2018-ban viszont jött az enyhülés, Ferenc pápa ugyanis megállapodott a kínaiakkal, hogy legalább valamekkora beleszólása legyen abba, ki lesz a katolikus egyház püspöke Kínában. Pompeo viszont nemrég arról beszélt, hogy a megállapodás jövő hónapban esedékes megújításával a Vatikán a morális tekintélyét teszi kockára. Azt mondta, a Vatikánnak ki kellene állnia a vallásszabadság védelmében, és ez a szabadság sehol nincs annyira elnyomva a világon, mint Kínában.

Pietro Parolin bíboros, a Vatikán szentszéki államtitkára és vezető diplomatája Pompeo kritikájáról azt mondta, annak mindenképpen van egy belpolitikai olvasata, vagyis hogy Pompeo a Trumpot támogató amerikai keresztény konzervatívoknak, különösen a Ferenc pápát túl liberálisnak tartó konzervatív katolikusoknak címezte, amit mondott. Bár, tette hozzá, erre nyilván nincs bizonyíték.