Fucsovics Márton bejutott a 3. fordulóba a Roland Garroson

2020 október 1., csütörtök 13:34

Fucsovics Márton bejutott a 3. fordulóba, a legjobb 32 közé a francia nyílt teniszbajnokságon, miután három szettben (7:6 (7-2), 6:3, 7:5) nyert a spanyol Albert Ramos Vinolas ellen.

A világranglistán 63. Fucsovics hétfőn a nyitókörben nagy meglepetésre 4 szettben verte a 4. helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet. A nyíregyházi teniszező eddigi legjobb eredménye a 2018-as második forduló volt a salakpályás Grand Slam-tornán. Most először sikerült top 10-es ellenfelet legyőznie, majd a 64 között az ATP-rangsorban 44. spanyol Albert Ramos Vinolas várt rá. A 32 éves rivális már állt a 17. helyen is, két tornát nyert meg, és 2016-ban a negyeddöntőig menetelt a Roland Garroson.

A két játékos eddig ötször találkozott egymással, Ramos Vinolas 3-2-re vezetett, a magyar éljátékos két sikere a tavalyi Australian Openen és 2018-as genfi tornagyőzelmével született.

A 28 éves Fucsovics nem a legjobban kezdte pályafutása 15. Grand Slam-főtáblás versenyének második meccsét a 12-es pályán, a barcelonai teniszező 3:0-ra elhúzott.

De nemsokára már 4:4 volt az állás, innentől mindketten magabiztosan hozták az adogatásaikat, majd a rövidítésben egyértelműen Fucsovics volt a jobb. (A balkezes ellenfele mérgében földhöz is vágta az ütőjét.) Aztán Fucsovics egy látványos átemeléssel hozta az első szettet.

A folytatásban 4:3-ig Fucsovics 8, salakspecialista ellenfele pedig 3 bréklabdát hárított nagy küzdelemben. Ekkor viszont megtört a jég, a nyíregyházi teniszező – aki „Ne engedd játszani!” felkiáltással buzdította magát – egy tenyeres nyerővel lépéselőnybe került, majd könnyedén kiszerválta a második játszmát.

Fucsovics a Medvegyev elleni meccsen szeptember 28-án. Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

A harmadik szett viszonylag stabil adogatógémekkel kezdődött, aztán 3:4-es állásnál elkezdett szemerkélni az eső, és a játékosok melegítőben, esernyővel várakoztak a helyükön néhány percig. A szünet kizökkenthette Fucsovicsot, aki elvesztette a szerváját, de a kiélezett helyzetben rögtön visszabrékelt, így folytatódott a szett, már napsütésben. Fucsovics nemsokára már 3:5-ről sorozatban három gémnél tartott, végül kiszerválta a 3 óra 1 percig tartó meccset.

Fucsovics a harmadik fordulóban – ami a legjobb eredménye a Roland Garroson – a brazil Thiago Monteiróval (84.) találkozik majd. (MTI)