Litvániában betiltják a dohányzást a társasházak erkélyein

Litvániában betiltják a dohányzást a társasházak erkélyein, ha az legalább egy szomszédot zavar. A vilniusi törvényhozás ennek megfelelően módosította a dohánytörvényt. A tilalom 2021-től lép hatályba, de még Gintanas Nauseda államfőnek is jóvá kell hagynia.

Delhi, India, lakók gyülekeznek az erkélyeken a Covid-19 idején, 2020. március 28-ánIllusztráció: Prakash Singh/AFP

A litván parlament 2014 óta különböző javaslatokat vitatott meg az erkélyeken történő dohányzás tilalmáról, de eddig egyiket sem fogadták el. A szabályozás bírálói azzal érvelnek, hogy a tilalmat a gyakorlatban nem lehet kikényszeríteni, mivel a szabálysértőket aligha tudják ellenőrizni és felelősségre vonni.

A törvénymódosítás értelmében ráadásul a dohányzóknak biztosítaniuk kell azt is, hogy ne jusson dohányfüst a szomszédok lakásaiba, ezen felül megtiltanák a dohányzást a szabadtéri sportlétesítményekben, fedett buszmegállókban, játszótereken és utcai kávézókban.

A vitatott rendelkezéseket Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter 13 parlamenti képviselő támogatásával kezdeményezte. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.