Megfelezte Mészáros szállodáinak bevételét a koronavírus

gazdaság
2020 október 01., 06:43

Járvány ide, gazdasági válság oda, a Mészáros Lőrinc cégbirodalmát összefogó tőzsdei cég, az Opus Global növelni tudta a nyereségét 2020 első félévében - írja a cég gyorsjelentése alapján a Portfolio.hu. Ugyan a cég alá tartozó turisztikai üzletág milliárdokat bukott a járvány miatt, az építőipari cégek sorra nyerik a projekteket és a mezőgazdasági vállalatok is jól teljesítenek, így a járvány csak kicsit tudott rontani az év első negyedévének eredményein.

Az Opus Global 2020 első hat hónapjában 98,8 milliárd forintos árbevételt és 17,75 milliárd forint adózás, kamatok és értékcsökkenés leírása előtti profitot (EBITDA), és kicsit több, mint 4 milliárd forint adózás előtti eredményt könyvelt el. Ez elég szép növekedés 2019 második félévéhez képest, amit 96,34 milliárdos bevétellel és 17 milliárdos EBITDA-val zárt a cég, de a bevételekben 24 százalékos visszaesés 2019 azonos időszakához képest. Idő közben ugyan elég komoly változás volt a cég életében, az Opus energetikai üzletága ugyanis gyakorlatilag kiürült, többek között azzal, hogy a cég eladta a Mátrai Erőművet az államnak (amin Mészárosék rengeteg pénzt kerestek, az állam kárára).

2019 elején 31, az év végén 54 cég tartozott az Opus alá, 2020-ban pedig 40, ugyan ennél több lesz hamarosan, amint lezárul a Tiszántúli Áramhálózati Zrt., vagyis a Titász akvizíciója.

A legtöbb pénzt az Opus ipari szegmense hozta a konyhára, ez 61,9 milliárd forint bevételt termelt,4,8 milliárddal többet, mint 2019 első félévében. Ide tartoznak többek között a Mészáros cégcsoport közbeszerzéseket sorra nyerő építőipari vállalkozásai, mint a Mészáros és Mészáros Kft. és az R-Kord Kft. Előbbi cégnek jelenleg 54, utóbbinak 38 projektje fut éppen, a két vállalat nyitott szerződésállománya pedig több mint 232 milliárd forint.

A Mészáros-cégcsoport turisztikai szegmensének bevételét viszont megfelezte a járvány, a 2019 első félévi 14,5 milliárd forintos bevétel után csak 7,2 jött össze eddig az idén, ami után 3,8 milliárd forintos adózás előtti veszteséget könyvelt el az üzletág. A járvány első hulláma alatt több mint 50 százalékos leépítést is végrehajtottak a Hunguest Hotel szállodaláncnál, amely viszont Viszont a Kisfaludy-program és hasonló állami turisztikai támogatások keretében milliárdokat nyert felújításra.