Így keresett rengeteg pénzt Mészáros az állam kárára

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2020 szeptember 7., 5:23

Az elmúlt két és fél év alatt egészen bizarr üzletek köttettek a Mátrai Erőműről. Végső soron a magyar állam hatalmasat bukott, míg Mészáros Lőrinc és cseh partnerei jót kerestek rajta. Néhány részlet csak idén nyáron került nyilvánosságra, és ezek alapján már jól rekonstruálható a történet.

Az államnak 5,9 milliárdért nem kellett, de 17,4-ért már igen

A Mátrai Erőműben, és a hozzá tartozó lignitbányában lévő 72,6 százalékos részesedését 2017-ben kezdte árulni a német RWE nevű óriáscég, és itteni partnere, a szintén német EnBW.

Az erőmű az ország második legnagyobb áramtermelője Paks után. Az 1995-ös privatizációjakor még ígéretes befektetésnek számított, de mostanra a végét járja. A szén-dioxid kvótarendszer miatt egyre drágább az üzemeltetése, a klímavédelmi EU-s tervek miatt a 20-as évek közepén várhatóan be kell zárni, a zárás után pedig a környezetvédelmi helyreállítás költségei igen magasak lesznek. A németek akkor szabadultak az erőműtől, amikor az még hasznot hozott, de látszódott, hogy hamarosan többet kell rá költeni, mint amennyit keresni lehet vele. A sokáig nyereséges erőmű 2017-ben már veszteségesen működött. A lignit annyira korszerűtlen már, hogy sok nyugati bank nem is finanszíroz bányatulajdonosokat.

Amikor az RWE - EnBW jó három éve meghirdette az erőművi részesedését, az ajánlattevők között volt az állami MVM is, ami egyébként is 26,1%-os tulajdonos volt, mert a privatizáció idején az állam ennyit megtartott magának belőle. Az MVM ajánlata azonban hamar elvérzett, mert mások többet ajánlottak.

A győztes vásárló 5,9 milliárd forintot fizetett az erőműért. Az MVM sokallott érte ennyit - akkor. Hogy mennyit ajánlottak, azt nem tudni. Idén viszont megvette 17,4 milliárdért, úgy, hogy addigra kivettek belőle minden tartalékot, az erőmű teljesen eladósodott, és végül további 57,7 milliárdot, azaz összesen 75,14 milliárdot kellett költenie rá az államnak.

De ha csak a sima vételárat vizsgáljuk, már akkor is bizarr, hogy 2017-ben az állami MVM sokallotta érte az 5,9 milliárdot, de 2019 végén már aláírta a vételi szerződést 17,4 milliárdról. Hogy lehetséges ez? Annyi biztosan változott menet közben, hogy a 17,4 milliárdos vételár kifizetésekor már nem a németek voltak az eladók, hanem Mészáros Lőrinc érdekeltségei. Neki már ennyit is kifizetett az állam - pedig mint látni fogjuk, az erőmű üzleti vállalkozásként már sokkal rosszabb állapotban volt.

(Az erőmű 2017-es árát, az 5,9 milliárd forintot akkoriban nem hozták nyilvánosságra. Ezt csak a pénzügyi beszámolókból lehetett kisilabizálni, a számítást elsőként a hvg hozta nyilvánosságra tavaly novemberben. )

Mire kellettek, és hogyan szállhattak ki ekkora haszonnal a csehek?

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt