Müller Cecília: 25 szociális intézményben van jelen a járvány

járvány
2020 október 01., 12:19

A tavaszitól eltérően a második hullám egyelőre csak enyhén érte el az idősotthonokat, legalábbis erre lehet következtetni Müller Cecília országos tiszti főorvos szavaiból. Az operatív törzs „sajtótájékoztatóján” kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy 25 szociális intézményben van jelen a járvány, de jellemzően kevés, 1-5 között van a fertőzöttek száma. Van, aki tünetmentes, csak szűréssel derült ki, hogy koronás, és vannak nagyon enyhe tünetekkel rendelkezők is, csak néhányan kerültek kórházba.

Összesen 4 olyan intézmény van, ahol 20 felett van a fertőzöttek száma.

Mi ezeket a kérdéseket küldtük, de nem kaptunk rájuk választ:

  • A szerdai adatok szerint 24 óra alatt 717-en gyógyultak meg. Minek köszönhető, hogy hirtelen ennyire megugrott a számuk? Változott-e valami a statisztikai módszerben?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Ha kiemelten fontos, hogy az iskolák működjenek, akkor miért nem kapnak elsőbbséget a gyanús tünetekkel a háziorvosuknál bejelentkező pedagógusok a tesztek levételénél és a minták kivizsgálásánál? Miért tart esetenként a teszteredmények levétele, illetve azok kiértékelése is több, mint egy hétig?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?