481 egészségügyi dolgozó koronavírusos

járvány
2020 október 02., 10:20

Mióta márciusban kirobbant a koronavírus-járvány Magyarországon, összesen 1234 egészségügyi dolgozó kapta el a fertőzést. Jelenleg 481-en fertőzöttek, ez az eddigi esetek 40 százaléka. Az összes, húszezernél is több aktív fertőzöttnek pedig 2,2 százaléka egészségügyi dolgozó.

Mindez az operatív törzs pénteki tájékoztatóján hangzott el, ahol válaszoltak egy kérdésünkre is, ami így szólt: „Cukorbeteg olvasónk kérdezi, hogy érvényben maradt-e a tavaszi szabályozás, vagyis továbbra sem kell személyesen meghosszabbítani a recepteket az inzulinra és a tesztcsíkokra?”

Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, a szakorvosi javaslatra rendelhető szereket egyszer személyesen kell felíratni a szakrendelésen. Ha ez megtörtént, legközelebb már a háziorvos is fel tudja írni, amihez nem kell személyes találkozás.

A kérdést több mint egy hete küldtük először az operatív törzsnek, azóta olvasónk felíratta a tesztcsíkokat az ügyeleten. A többi kérdésünkre most sem kaptunk választ, az alábbiakban felsoroljuk őket. (Mióta újraindult az online tájékoztató, ahol az előre beküldött kérdésekből válogatnak, egyszer olvasták fel egy kérdésünket, átfogalmazva.)

  • Igaz-e, hogy ismét életbe lépett az egészségügyi dolgozók külföldi utazásának korlátozása? Ha igen, kiket érint ez pontosan, és mik a szabályozás részletei?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Ha kiemelten fontos, hogy az iskolák működjenek, akkor miért nem kapnak elsőbbséget a gyanús tünetekkel a háziorvosuknál bejelentkező pedagógusok a tesztek levételénél és a minták kivizsgálásánál? Miért tart esetenként a teszteredmények levétele, illetve azok kiértékelése is több, mint egy hétig?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?

A pénteken bejelentett 17 halálesetről Müller azt mondta, hogy az elhunytak életkora 61 és 96 év közt van, és mindegyiküknél találtak krónikus betegséget. Ez nem egyezik a hivatalos koronaoldal adataival, ahol a legfiatalabb áldozat 57 éves, egy 79 éves nőnél pedig nem tüntettek fel alapbetegséget, csak azt írták, „az adat feltöltés alatt”.

Elmondta még, hogy 33 óvodában és hat iskolában van szünet, 121 osztályban és öt iskolában pedig digitális munkarend.

Ezen kívül elhangzott például, hogy fontos vitamint szedni, de „nem is gondolnánk hogy a folyadékbevitel milyen fontos dolog”.