Az iszlamista szeparatizmus elleni harcot jelentette be Macron

Emmanuel Macron francia államfő bemutatta a törvénytervezetet, amely keményebb fellépést ígér az iszlamista szeparatizmus ellen, egyben pedig erőteljesebb kiállás a szekuláris értékek mellett, írja a BBC

Macron pénteki beszédében úgy fogalmazott, hogy a Franciaországban élő, hatmilliósra becsült muszlim közösségen belül egy kisebbség esetében fennáll a veszély, hogy ellentársadalmat formáljanak. A törvényjavaslat keretében az állam többek között megerősítené a felekezeti iskolák ellenőrzését, és szigorúan korlátozni tervezik az intézményen kívüli magántanulás lehetőségét. Hivatalos adatok szerint jelenleg 50 ezer tanuló, a kisiskolásoknak kevesebb mint egy százaléka nem oktatási intézményben, hanem az otthonában tanul, egy részük vallási meggyőződésből. A kormány célja, hogy 2021 szeptembertől kizárólag egészségi okokból ne lehessen iskolába járni.  Ugyanígy, nagyobb szigorral fog fellépni az állam a mecsetek külföldi finanszírozásával szemben is. 

Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron a Párizshoz közeli 30 ezer lakosú Les Mureaux-ban a mintegy másfél órás beszédet az elnök azzal kezdte, hogy az iszlám világszerte válságon megy keresztül. Jelezte, hogy a francia kormány nem a muszlimok ellen, hanem azon radiális ideológia ellen kíván harcolni, amely a vallási törvényeket a köztársasági berendezkedés fölé helyezi, és "időnként megpróbál vért is ontani", mint ahogy az múlt pénteken a Mohamed-karikatúrákat közzétevő Charlie Hebdo szatirikus hetilap volt szerkesztőségénél történt, ahol egy 25 éves pakisztáni férfi hentesbárddal megsebesített két embert. 

A törvényjavaslat még idén decemberben a francia parlament elé kerülhet, és többek között a sportegyesületeket is komolyabban ellenőriznék a jövőben, betiltanák annak lehetőségét, hogy külföldről érkezett imámok prédikálhassanak Franciaországban. 

Macron beszélt arról is, hogy Franciaországnak többet kell tennie azért, hogy a gazdasági és a társadalmi előrelépés lehetőségét nyújthassa a bevándorló közösségeknek, mivel a radikálisok sokszor ennek hiányát használják ki. 

A témával Macron a tervek szerint már az év elején foglalkozott volna, de a koronavírus közbeszólt. A BBC párizsi tudósítója szerint sok elemző tekint úgy az államfő bejelentésére, mint amivel a jobboldali szavazókat akarja megszólítani a 2022-es elnökválasztás előtt. (BBC/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.