Az iszlamista szeparatizmus elleni harcot jelentette be Macron

külföld
2020 október 02., 16:23

Emmanuel Macron francia államfő bemutatta a törvénytervezetet, amely keményebb fellépést ígér az iszlamista szeparatizmus ellen, egyben pedig erőteljesebb kiállás a szekuláris értékek mellett, írja a BBC.

Macron pénteki beszédében úgy fogalmazott, hogy a Franciaországban élő, hatmilliósra becsült muszlim közösségen belül egy kisebbség esetében fennáll a veszély, hogy ellentársadalmat formáljanak. A törvényjavaslat keretében az állam többek között megerősítené a felekezeti iskolák ellenőrzését, és szigorúan korlátozni tervezik az intézményen kívüli magántanulás lehetőségét. Hivatalos adatok szerint jelenleg 50 ezer tanuló, a kisiskolásoknak kevesebb mint egy százaléka nem oktatási intézményben, hanem az otthonában tanul, egy részük vallási meggyőződésből. A kormány célja, hogy 2021 szeptembertől kizárólag egészségi okokból ne lehessen iskolába járni. Ugyanígy, nagyobb szigorral fog fellépni az állam a mecsetek külföldi finanszírozásával szemben is.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron a Párizshoz közeli 30 ezer lakosú Les Mureaux-ban a mintegy másfél órás beszédet az elnök azzal kezdte, hogy az iszlám világszerte válságon megy keresztül. Jelezte, hogy a francia kormány nem a muszlimok ellen, hanem azon radiális ideológia ellen kíván harcolni, amely a vallási törvényeket a köztársasági berendezkedés fölé helyezi, és "időnként megpróbál vért is ontani", mint ahogy az múlt pénteken a Mohamed-karikatúrákat közzétevő Charlie Hebdo szatirikus hetilap volt szerkesztőségénél történt, ahol egy 25 éves pakisztáni férfi hentesbárddal megsebesített két embert.

A törvényjavaslat még idén decemberben a francia parlament elé kerülhet, és többek között a sportegyesületeket is komolyabban ellenőriznék a jövőben, betiltanák annak lehetőségét, hogy külföldről érkezett imámok prédikálhassanak Franciaországban.

Macron beszélt arról is, hogy Franciaországnak többet kell tennie azért, hogy a gazdasági és a társadalmi előrelépés lehetőségét nyújthassa a bevándorló közösségeknek, mivel a radikálisok sokszor ennek hiányát használják ki.

A témával Macron a tervek szerint már az év elején foglalkozott volna, de a koronavírus közbeszólt. A BBC párizsi tudósítója szerint sok elemző tekint úgy az államfő bejelentésére, mint amivel a jobboldali szavazókat akarja megszólítani a 2022-es elnökválasztás előtt. (BBC/MTI)