Egy nappal a cikkünk megjelenése után megoldották a VII. kerületi társasház szemétben és mocsokban élő lakójának ügyét

Budapest
2020 október 02., 14:31

Július elején írtam Péterről, aki egy VII. kerületi társasházban közel egy évtizede kénytelen elviselni, hogy az egyik szomszédja gyakorlatilag hajléktalanként él. Az asszony gyűjti a szart és az utcai kukákból éjjel behordott szemetet, ami miatt bűz, bogarak és rágcsálók lepik el az emeletet, víz és áram nincs a lakásban, így gyertyával világít, ami a sok, gyúlékony szemét miatt veszélyes is lehet.

Szerda reggel aztán azt is megírtam, hogy nemrég végre megpróbálták felszámolni a helyzetet, de a hatóságok a küszöb előtt fordultak vissza, nem tudták megoldani a problémát, és a betört ajtó miatt csak romlott a helyzet. Akkor úgy tűnt, hogy még jó ideig nem lesz megoldása az ügynek.

Csakhogy Borka-Szász Tamás erzsébetvárosi önkormányzati képviselő a Facebookon arról számolt be, hogy csütörtökön, a cikkünk megjelenése utáni napon megoldották az ügyet. Azt írta:

„A rendőrkapitány arról tájékoztatta az önkormányzat vezetését, hogy október 1-jén megjelent a rendőrség, a kijelölt gondnok és egy pszichiáter szakorvos a szemetet gyűjtögető néni lakásán. Szerencsére sikerült bejutniuk, és a szakorvos ott helyben megírta a beutalót, mely alapján a mentők beszállították a hölgyet a Péterfy Sándor utcai Kórház Pszichiátriai gondozójába. Az érintett végig együttműködő volt, ellenállást nem tanúsított. Ez azért fontos fejlemény, mert végre szakszerű orvosi segítséget, kezelést és gondoskodást kaphat (hiszen erre egyedül már láthatóan nem volt képes).”

photo_camera Csütörtök délelőtt így nézett ki a lakás, ahonnan a lakót gyógykezelésre vitték. Fotó: Borka-Szász Tamás/Facebook

Az új tulajdonos – aki hónapokkal ezelőtt vette meg a 17 milliós közösköltség-tartozás miatt elárverezett lakást – birtokba is vehette a lakást. Ő a képviselőnek elmondta, hogy „meg is rendelte a speciális, vegyszeres takarítást, a munkálatokat ma reggel elkezdték”. Borka-Szász szerint a tulaj azt mondta, „a lakásban sok helyen a plafonig van felhalmozva a bűzölgő szemét, 5 ember több napon át fogja a legszigorúbb védelmi intézkedések mellett kiüríteni az ingatlant, és minden szükséges fertőtlenítést és vegyszeres kezelést elvégeznek”.

Péternek a takarítók azt mondták, kb. hetente hívják őket hasonló esethez Budapesten (általában azután, hogy valaki meghal a lakásban), tehát nem elszigetelt probléma, hogy egy-egy lakó gyűjtöget, szemetet halmoz fel, és közegészségügyi kockázat lesz a nagy mocsok miatt. A kényszeres gyűjtögetés egyébként egy jól dokumentált mentális zavar.

Kiemelt videóink