Élőben gyújtotta fel volt férje a kínai influenszert

külföld
2020 október 02., 04:46

Vidám posztjairól, vidéki életmódjáról és sminkmentes videóiról volt híres Lamu, a harmincéves szecsuáni influenszer, akinek több százezer követője volt a Douyinon, a TikTok kínai megfelelőjén.

Az állami média beszámolója szerint szeptember 14-én váratlanul megszakadt Lamu élő adása, elsötétült a képernyő. Utólag kiderült, hogy azért, mert volt férje egy késsel felszerelkezve betört hozzá, benzint locsolt rá, majd felgyújtotta. A nő testének 90 százalékán égési sérüléseket szenvedett, és bár kórházba szállították, két héttel a támadás után, szeptember 30-án meghalt.

Az erőszaktevő, akit a médiában vezetéknevén, Tangnak hívnak, nem először követett el bűncselekményt. Sógora szerint máskor is bántalmazta volt feleségét, válásuk után pedig megfenyegette, hogy ha nem házasodnak újra össze, megöli egyik gyereküket.

Lamu megadta magát, aztán mégis elmenekült előle. Tang a nő rokonaitól próbálta megtudni, hol bújkál, ekkor Lamu lánytestvérét is megverte. Az esetet jelentették ugyan a rendőrségen, de semmit sem tettek. Lamunak végül újból sikerült elválnia, és megszereznie mindkét gyerekük felügyeleti jogát.

A BBC azt írja, az eset alaposan felkavarta a kínai közösségi médiát, már több mint 70 millióan posztoltak róla. Sokan számonkérték a hatóságokat, amiért nem intézkedtek, és általában is felszínre került a nőkkel szembeni erőszak témája.

Kínában éppen idén fogadtak el egy új törvényt, ami a válókereset benyújtásakor 30 napos „türelmi időt” biztosít mindkét fél számára, hogy átgondolják, valóban el akarnak-e válni. Ez lehetőséget adhat az erőszaktevők számára, hogy kényszerrel maguk mellett tartsák áldozatukat.

A szabály csak jövőre lép életbe, és bár elvileg nem alkalmazható olyan esetekben, amikor családon belüli erőszak történt, rengeteg esetet sosem jelentenek a rendőrségen.