Közel 20 000 Amazon-dolgozó kapta el a koronavírust

külföld
2020 október 02., 08:45

19,816 dolgozó lett koronavírusos március óta az Amazon közlése szerint. Ebbe beletartoznak az Amazon leányvállalatának, a Whole Foods áruházláncnak a megbetegedett munkavállalói is.

A járványban megnövekedett fogyasztói igények kiszolgálására a cég több egységét is nyitva tartotta, ellenére annak, hogy dolgozók, szakszervezetek és képviselők is kritizálták azért, mert szerintük egészségügyi kockázatnak teszik ki a munkavállalókat.

Az online vásárlás felpörgése rekordhasznot hozott a cégóriásnak. Az eladásaik 40%-al emelkedtek a március és június közötti három hónapos időszakban, a cég negyedéves profitja pedig 5,2 milliárd dollár volt, több, mint bármelyik hasonló időszakban korábban.

Az Amazon blogposztban védte be magát a fertőzött dolgozóik számát illetően. Szerintük 33 952 munkavállaló kapta volna el a koronavírust, ha a fertőzési rátájuk megegyezne e szélesebb társadalomban mért fertőzésszámmal. Arra szólították a többi nagyvállalatot, tegyék nyilvánossá a fertőzött dolgozóik számát, mert így jobban értelmezhető lenne ez az adat.

Az Athena nevű, több szervezet összefogásából alakult Amazon-ellenes koalíció igazgatója szerint az Amazon "futótűzként hagyta terjedni a koronavírust". (Via BBC)