Orvosai szerint Trump jól van, közben ellentmondásos hírek jelennek meg

külföld
2020 október 03., 17:05
photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Donald Trump „nagyon jól van”, nincs láza - mondta orvosa, Sean Conley a kórház előtt, ahol az elnököt kezelik. A hivatalos bejelentés szerint Trumpnak nincsenek légzési nehézségei, az orvosi csapat pedig elégedett az elnök állapotának javulásával. Trump következő napokban a kórházból fog dolgozni.

Ezzel egyidőben ugyanakkor a Fehér Házi tudósítókhoz olyan nyilatkozat jutott el a helyzetet ismerő forrásról, hogy az elmúlt 24 órában aggasztó volt az elnök állapota, a következő 48 óra kritikus jelentőségű lehet, és még nem tart a felépülés felé. A nyiltakozatok között ellentmondás látszik, ezt egyelőre a helyzetről tudósító Guardian sem tudta feloldani.

További zavart okozott, hogy orvosa a tudósítások szerint azt mondta, hogy 72 óra telt el a diagnózis óta - ami azt jelentené, hogy a hivatalos bejelentésnél hamarabb tudtak arról, hogy az elnök koronavírusos. A New York Times összerakta az idővonalat, hogy ezek alapján milyen eseményekre ment el még Trump fertőzötten - közben viszont érkezett egy Fehér Ház-i korrekció, ami szerint orvosa arra utalt, hogy a diagnózis utáni harmadik napban van, nem tisztán 72 óráról beszélt.

Szombatra kilenc emberről bizonyosodott be Donald és Melania Trump köreiből, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Legtöbbjük részt vett azon a múlt szombati eseményen, amelyiken az elnök bejelentette, hogy a konzervatív Amy Coney Barrett jelöli az elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybírói helyére.