100 ezer Apple-terméket kellett volna szétbontaniuk, helyette inkább eladták őket

2020 október 5., hétfő 14:02

Az Apple beperelte egykori újrahasznosításra szerződtetett partnerét, a GEEP Canadát, mivel a vállalat szerint hiába adtak le nekik megsemmisítés és újrahasznosítás céljából 103845 iPhone-t, iPad-et és Apple Watch okosórát, a GEEP fogta, és inkább értékesítette ezeket.

A Verge arról ír, hogy az Apple 2015 és 2017 vége között 500 ezer eszközt küldött el a vállalatnak, és amikor később készítetettek egy felülvizsgálatot, meglepve látták, hogy a bontásra ítélt eszközök 18 százaléka még mindig kapcsolódik mobilhálóztatokon keresztül az internethez. (A nem elbontott eszközök aránya amúgy még magasabb is lehet, mivel nem mindegyik volt eleve képes csatlakozni mobilhálózatokhoz.)

Az Apple összesen 27,7 millió dolláros kártérítést követel, míg az újrafelhasznosító vállalat ugyan elismerte a lopás tényét, elmondásuk szerint három egykori alkalmazott lopta el az eszközöket, de a cég maga azt állítja, hogy ők nem hibáztak. Az Apple ugyanakkor bíróság elé vitte az ügyet, és többek között azzal érvelnek, hogy nem mezei alkalmazottak, hanem a GEEP vezetői szintjén dolgozók voltak érintettek.

Mint a Verge is írja, hatalmas problémát jelent a rengeteg e-szemét, amit az emberiség előállít: csak tavaly 53,6 millió tonnányi szemét keletkezett a kidobott telefonok, számítógépek és egyéb elektronikus eszközök nyomán. A nagy techcégek próbálják ugyan házon belül megoldani az újrahasznosítást, de egyelőre még bőven rá vannak szorulva a külső cégekre. Az Apple esetében az egyik ilyen külsős cég a GEEP Canada volt, ami amúgy a honlapján is hirdeti, hogy amikor csak tehetik, törekednek a hozzájuk került eszközök hasznosítására, ugyanakkor az Apple számára nyilván nem fért bele, hogy a másodlagos piacokon kínálják azokat a termékeiket, amiket ők maguk megsemmisítettek volna.

Az Apple közleménye szerint a szétszedésre ítélt termékek már nem felelnek meg a cég által támasztott biztonsági előírásoknak, és ha az így piacra kerülő eszközökből származó részeket, például akkumulátorokat használ fel valaki, az akár még veszélyes is lehet.