Az ápolók az orvosokéhoz hasonló béremelést követelnek

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

„Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani, és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra,” mondta Orbán Viktor, mikor szombaton bejelentette a nagyszabású orvosbér-emelést. Bár az ápolókat is megemlítette, a programból kimaradnak, hívta fel a figyelmet több érdekvédelmi képviselt. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint 

a meghirdetett orvosbér emelés azonban- ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével - komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, ha kapnak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik - még a beígért béremeléseket is figyelembe véve- megfeszítő munkájukat.

Ezért a kormányzattól azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó esetében az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor. 

"Nem lehet az egészségügyi dolgozók szűkebb körét kiemelni, míg a többi, szintén kulcsszerepet játszó dolgozót aránytalanul alacsonyabb mértékben elismerni, mert ennek a betegek látják kárát. A szakdolgozók bérei olyan alacsony szintről indultak, hogy az eddig megvalósult béremelésekkel csak a szakmai bérminimumokat elérő induló bérekhez lehetett eljutni, így a szakma elhagyása folytatódik,"

írják. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint "egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáinkra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot. A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozói közösségekben." 

 "A fekvőbeteg ellátásban közvetlen betegágy mellett, valamint a terápiás és a diagnosztikai területeken tevékenykedő teljes állásban foglalkoztatott szakdolgozók létszáma megközelítőleg 55.000 fő. (..) Amennyiben nem akarjuk, hogy ez a szám tovább csökkenjen, követeljük, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-től érvényes egészségügyi szakdolgozók illetmény-, illetve bértáblája legyen,"

írják közleményükben.

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek