Az ápolók az orvosokéhoz hasonló béremelést követelnek

2020 október 5., hétfő 7:52

„Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani, és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra,” mondta Orbán Viktor, mikor szombaton bejelentette a nagyszabású orvosbér-emelést. Bár az ápolókat is megemlítette, a programból kimaradnak, hívta fel a figyelmet több érdekvédelmi képviselt. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint

a meghirdetett orvosbér emelés azonban- ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével - komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, ha kapnak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik - még a beígért béremeléseket is figyelembe véve- megfeszítő munkájukat.

Ezért a kormányzattól azt kérik, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozó esetében az orvosok béremelésével arányos béremelésre kerüljön sor.

"Nem lehet az egészségügyi dolgozók szűkebb körét kiemelni, míg a többi, szintén kulcsszerepet játszó dolgozót aránytalanul alacsonyabb mértékben elismerni, mert ennek a betegek látják kárát. A szakdolgozók bérei olyan alacsony szintről indultak, hogy az eddig megvalósult béremelésekkel csak a szakmai bérminimumokat elérő induló bérekhez lehetett eljutni, így a szakma elhagyása folytatódik,"

írják. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint "egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáinkra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot. A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozói közösségekben."

"A fekvőbeteg ellátásban közvetlen betegágy mellett, valamint a terápiás és a diagnosztikai területeken tevékenykedő teljes állásban foglalkoztatott szakdolgozók létszáma megközelítőleg 55.000 fő. (..) Amennyiben nem akarjuk, hogy ez a szám tovább csökkenjen, követeljük, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-től érvényes egészségügyi szakdolgozók illetmény-, illetve bértáblája legyen,"

írják közleményükben.