Elszíneződött az óceán, tömegesen halnak az állatok: szennyezés pusztíthat Kamcsatkán

Tengeri élőlények holttesteit sodorta ki a víz az Oroszország távol-keleti részén fekvő Kamcsatka partjainál, és a BBC cikke szerint a jelek arra utalnak, hogy egy nagyobb léptékű szennyezés állhat a tömeges pusztulás mögött. 

Az elmúlt napokban fotók és videók sora bukkant fel az interneten, és ezeken polipok, fókák és egyéb tengeri állatok tetemeit lehetett látni, ahogy azt is, az óceán elszíneződött. A lap idézi helyi lakosok beszámolóit, akik megfordultak mostanában a strandokon, és hányásra, lázra, kiütésre és szemgyulladásra panaszkodtak. 

Fotó: Instagram

Az elsődleges vizsgálatok olajszármazékok nyomait és fenolt mutattak ki a vízben, a Greenpeace szerint pedig ökológiai katasztrófa történt. A kamcsatkai félsziget Oroszország egyik legkevésbé lakott régiója, viszonylag érintetlen és sokszínű élővilággal. 

Az Instagramon a napokban szörfösök is posztoltak arról, hogy csak halott állatoknak látni a tengerfenéken, legalább egy 40 kilométeres szakaszon. 

Fotó: Instagram

A kamcsatkai helyi önkormányzat tájékoztatása szerint az orosz vészhelyzetügyi minisztérium vizsgálatot indított, jelenleg mintagyűjtés zajlik. A tájékoztató szerint szeptember végén kaptak először hírt arról, hogy elszíneződött az óceán és különös szaga van. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.