Palkovics László: A jövő magyar, high-tech és zöld

POLITIKA
2020 október 05., 14:41

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalom, az Ipar 4.0 által teremtett új kihívásokhoz – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Miskolcon, az autóipari beszállító Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., (Sega) gyárában, miután a cégnél elkészült a 75 milliomodik önindító.

Palkovics azt mondta, ma már nem képzelhető el versenyképesség anélkül, hogy a technológiai forradalomhoz ne alkalmazkodjon az ország, „egyértelmű, hogy a korszerű tudás alkalmazása a versenyképesség kulcsa, a jövő magyar, high-tech és zöld”.

photo_camera Illusztráció: zöld ember

Azt mondta, az ipari termelés területén ma már digitalizált termelési láncok működnek, kiber-fizikai rendszerek jönnek létre, ahol a gépek és az emberek munkája egymást egészíti ki, gyors ütemben terjed a robotika és az automatizáció.

A Sega konszernről azt mondta: a régió egyik legnagyobb munkáltatója, több mint 15 éve működik a miskolci gyára, a cégcsoport a térség legnagyobb logisztikai központját és legnagyobb európai gyárát működteti Miskolcon. Szerinte a kormány „éppen olyan stratégiai partnerekkel kíván szövetséget köti mint a Sega, Magyarország egyik kitörési pontja a Segaéhoz hasonló high-tech gyártás meghonosítása”.

A rendezvényen gratulált a cégnek miskolciként Varga Judit igazságügyi miniszter is.

A nyilvános cégadatok alapján a kft. összes árbevétele 2019-ben több mint 394 millió euró volt, 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég a termékei túlnyomó részét EU-tagországokba exportálja. Adózás előtti eredménye 2019-ben csaknem 8,2 millió euró (2,697 milliárd forint) volt, 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Dolgozóinak száma kb. 1500 volt.

A Sega 14 országban működtet gyártóüzemet, kb. 7000 embert foglalkoztat, Miskolcon van a legnagyobb európai gyára, az összes munkavállaló ötöde itt dolgozik. A globális cégcsoport árbevétele 2019-ben 1,64 milliárd euró volt. (MTI)