Vera Jourová: A jogállamiságot védelmező új mechanizmust kell létrehozni az EU-ban

eu
2020 október 05., 19:26

Az Európai Unióban olyan új mechanizmus létrehozására van szükség, ami a jogállamiság mellett az uniós szerződésekben rögzített európai értékeket, egyebek mellett a demokráciát és az alapvető jogokat is védeni képes – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén hétfőn.

Jourová az EP-vitán azt mondta, egy új, jogállamiságot védő mechanizmus létrehozatala az európai demokráciának fog újabb lendültet adni. A demokrácia, az alapvető jogok tiszteltben tartása kulcskérdések, ezért ezt az Európai Bizottság a következő időszakban is folyamatosan figyelemmel fogja kísérni.

A bizottság szükségesnek látja ezen értékek erősítését és támogatását, ezért még az idén új stratégiát kíván közzétenni az alapjogi charta alkalmazásáról – mondta. A bizottság ezen belül külön figyelmet akar fordítani arra is, hogy az abban foglaltakat a tagállamok hogyan alkalmazzák. Az uniós bizottság a hamis hírek és más manipulációk felszámolását célzó javaslattal is elő fog állni a szabad és független támogatása érdekében – mondta.

Vera Jourová 2020.- február 20-án Brüsszelben.
photo_camera Vera Jourová 2020.- február 20-án Brüsszelben. Fotó: Ludovic Marin/AFP

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a vitán fontosnak nevezte a jogállamiság tagállami helyzetének nyomon követését az ilyen természetű problémák kialakulásának megelőzése céljából, és azért, hogy nyílt vita keretében lehessen megoldásokat találni a helyzet javítására. A biztos szerint az uniós bizottság jogállamisági jelentése minden tagállam esetében független szervezetek észrevételei alapján és felhasználásával készült.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk orvoslása, a tagállami erőfeszítések támogatása helyett az EP plenáris ülésének napirendjén egy új jogállamisági mechanizmus létrehozása szerepel. Olyan új mechanizmus létrehozásáról beszélnek, amit az unió 2021 utáni, 7 éves költségvetésének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap pénzei felhasználásának feltételéül akarnak szabni egyfajta politikai zsarolás jegyében – mondta. Szerinte elfogadhatatlan, hogy az objektivitásra és pártsemlegességre kötelezett Vera Jourová „lebetegezi” Magyarországot. (Nem tett ilyet.)

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője felszólalásában azt mondta, egy jogállamiság az egyszerű embereket védi akkor, amikor az kormány visszaél a hatalmával, amikor a hatóságok nem járnak el jogszerűen, és a bírák nem szolgáltatnak igazságot. Az adófizetőknek pedig joguk van megtudni, hova tűnnek a közpénzek. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök azért „ágál” a jogállamiság ellen, mert az EU-s forrásokat saját családja és oligarchái gazdagítására használja fel.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt mondta: az EU-nak erélyesen kell fellépnie a jogállamiság védelmében olyan eszköz létrehozásával, amit „két egymásnak falazó kormány nem tud kijátszani”. Szerinte el kell kerülni, hogy az állampolgárok bűnhődjenek a kormányok bűneiért, ezért ragaszkodik a támogatások kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötéséhez. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője azt mondta: az Európai Bizottságnak fel kell lépnie amellett, hogy az EU-s források ne a „korrupt vállalatokhoz” jussanak, hanem a célfelhasználókhoz, a kis-és közepes vállalkozásokhoz. (MTI)