A kirgizisztáni tüntetések hatására érvénytelenítették a választások eredményét

külföld
2020 október 06., 08:48

A hétfőn kirobbant tüntetések és a kormányzati épületek elfoglalásának hatására a kirgizisztáni választási tisztviselők érvénytelenítették a legutóbbi parlamenti választások vitatott eredményeit, amik széleskörű tiltakozást váltottak ki az ország fővárosában, Biskekben. A hírek szerint Kirgizisztán Központi Választási Bizottsága bejelentette, hogy saját önkéntes feloszlatásáról is vitázik. Legalább egy tag elmondta a 24.kg hírügynökségnek, hogy szerinte a bizottság helyrehozhatatlanul hiteltelenítette magát.

photo_camera Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik via AFP

A vasárnap véget ért szavazáson a hivatalos (most érvénytelenített) eredmények szerint a 16-ból csak 4 párt kapott elegendő támogatást ahhoz, hogy bekerüljön Kirgizisztán parlamentjébe, közülük három az elnökhöz köthető. A szavazatok felét behúzó két legnagyobb párt közül az egyik az elnök családjához kötődik, a másik pedig a befolyásos Matraimov testvérekhez. Tucatnyi ellenzéki párt, amely nem szerzett helyet a törvényhozásban, tiltakozásokat szervezett, követelve a választási eredmények érvénytelenítését.

Hétfőn az ellenzék hívei elárasztották Biskek utcáit, ami erőszakos összecsapásokhoz vezetett a rendőrséggel. Az éjszaka a tüntetőknek sikerült elfoglalniuk több kormányzati épületet, köztük a városházát és az úgynevezett Fehér Házat, ami magában foglalja a Parlament és az elnöki hivatal irodáit.

Az ellenzék bejelentette, hogy átvette a hatalmat, és létrehozott egy „koordinációs tanácsot” is. A tüntetők győzelme után Aziz Szurakmatov, Biskek polgármestere bejelentette a lemondását. A tüntetők kiszabadították a korrupció miatt első fokon 11 évnyi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, a 63 éves Almazbek Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt államfő.

Almazbek Atambajev (középen) a szabadulása után 2020. október 6-án.
photo_camera Almazbek Atambajev (középen) a szabadulása után 2020. október 6-án. Fotó: Kunduz Joldubayeva/Anadolu Agency via AFP

Az ország elnöke, Szooronbaj Dzsejenbekov törvénytelen puccskísérletének nevezi a fővárosi eseményeket. (Meduza)