Betiltották az ellenzéki összefogást Albániában

Az albán parlament elfogadta az ország új választási törvényét, és jövő áprilisban már e szabályok szerint rendezik a parlamenti választást. A törvényt csak a kormányzó szocialisták képviselői támogatták. A jobboldali ellenzék részt sem vett a parlamenti szavazáson, mert képviselőik tavaly óta bojkottálják az üléseket, mondván bűnözők vannak kormányon.

Az új törvény legvitatottabb pontja az, hogy nem engedi meg, hogy több párt közös listát állítson. Az ellenzék szerint a szocialisták ezzel akarják bebetonozni a hatalmukat. 

Választás Albániában.Fotó: GENT SHKULLAKU/AFP

A bejutási küszöb csak 1 százalék lesz, és nyílt pártlistás szavazás jön: ez azt jelenti, hogy a választók az általuk támogatott párt jelöltjei közül hármat külön is megjelölhetnek, és így a listáról mandátumot szerzők névsorát nem a párt, hanem a választók dönthetik el. (MTI, AFP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.