Betiltották az ellenzéki összefogást Albániában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az albán parlament elfogadta az ország új választási törvényét, és jövő áprilisban már e szabályok szerint rendezik a parlamenti választást. A törvényt csak a kormányzó szocialisták képviselői támogatták. A jobboldali ellenzék részt sem vett a parlamenti szavazáson, mert képviselőik tavaly óta bojkottálják az üléseket, mondván bűnözők vannak kormányon.

Az új törvény legvitatottabb pontja az, hogy nem engedi meg, hogy több párt közös listát állítson. Az ellenzék szerint a szocialisták ezzel akarják bebetonozni a hatalmukat. 

Választás Albániában.Fotó: GENT SHKULLAKU/AFP

A bejutási küszöb csak 1 százalék lesz, és nyílt pártlistás szavazás jön: ez azt jelenti, hogy a választók az általuk támogatott párt jelöltjei közül hármat külön is megjelölhetnek, és így a listáról mandátumot szerzők névsorát nem a párt, hanem a választók dönthetik el. (MTI, AFP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!