Két hét karantén vár a Romániába utazó magyarokra

külföld
2020 október 06., 13:46

Hétfő esti ülésén döntött Romániában a járvány terjedését korlátozó óvintézkedésekről az országos járványügyi operatív törzs (CNSU). Ezeknek egyike, hogy 14 napos karanténkötelezettséget vezetnek be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot. Romániában minden százezer lakosra 109,6, Magyarországon 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tizedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU "sárga listáján" (ez a koronavírus szempontjából veszélyes országok listája) szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába és friss - legfeljebb 48 órája végzett - negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon.

A CNSU hétfői határozata több kérdésben is rendelkezett: betiltják a zarándoklatokat, és regionális korlátozó intézkedések bevezetésére kötelezték a megyei járványügyi operatív törzseket. A CNSU ajánlása szerint a magas fertőzési kockázatúnak minősülő településeket vesztegzár alá kell vonni, ezekben át kell térni a távmunkára.

A több mint 19 millió lakosú Romániában az utóbbi két hétben átlagosan napi 1600 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, és több mint 40-en vesztették életüket naponta a betegség szövődményei következtében. (MTI)