Kormányzati épületeket rohantak meg a kirgiz tüntetők, kiszabadították a volt elnököt

külföld
2020 október 06., 04:00

Kormányzati épületeket ostromoltak meg tüntetők kedden hajnalban Kirgizisztán fővárosában, Biskekben. A tüntetők benyomultak a kabinet és a parlament irodáiba, és az elnöki palotába. Az emberek papírokat dobáltak ki az elnök irodájának ablakán, az épület egy része lángolt. Hívei kiszabadították a korrupció miatt 11 évnyi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet, írja az MTI.

A helyi sajtó - az Akipress és a 24.kg netlapok - beszámolói szerint a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító, több ezer demonstráló autókat gyújtott fel, majd sokan átmásztak a parlamentet övező kerítésen és behatoltak az épületbe. A rendőrség vízágyúkkal, könnygázzal próbálta megállítani őket, sikertelenül. Az összecsapásokban legalább százan megsérültek.

photo_camera Fotó: Nazir Aliyev Tayfur/Anadolu Agency via AFP

Atambajevet az állambiztonsági hivatal épületéből szabadították ki, de nemcsak őt, hanem több más volt vezető tisztségviselőt is.

A tüntetés még hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén. Itt annak a tizenkét pártnak a támogatói gyűltek össze, akik nem érték el a bejutási küszöböt a parlamentbe. Szerintük a hatóságok a választási kampány során visszaéltek a hatalmukkal és szavazatokat vásároltak. Tizenkét párt vezetője ezért levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére és új választás kiírására.

A választáson a legtöbb szavazatot kapó - 25 százalékos aránnyal győztesnek hirdetett - Egység (Birimdik) nevű szocialista párt elnöke Adilet Szultanalijev időközben Twitter-oldalán bejelentette, kész részt venni a megismételt választásokon, ha meghirdetnek ilyet.

photo_camera Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik via AFP

Vasárnap a választásra jogosult 3,5 millió kirgizisztáni állampolgár 56 százaléka szavazott.

Az 1991-ben függetlenné vált, 6,5 millió lakosú Kirgizisztánban az első két, szabadon választott elnöknek tömeges tiltakozó megmozdulások hatására kellett távoznia a hatalomból. Az első békés kormányváltásra 2017-ig kellett várni, amikor a jelenlegi elnök, a 2023-ig hivatalban lévő Szooronbaj Dzsejenbekov váltotta Atambajevet. A tüntetők most az elnök lemondását is követelik. (MTI, BBC)