Lemondott a kirgiz kormányfő és a házelnök is

külföld
2020 október 06., 16:03

Benyújtotta a lemondását Kubatbek Boronov kirgiz kormányfő, utódjául Szadir Zsaparovot választotta meg a biskeki parlament – jelentette a 24.kg kirgiz hírportál.

„A parlament döntése alapján Zsaparovot jelölték ki az ország miniszterelnökévé” – közölte a törvényhozás sajtószolgálata, ami szerint a képviselők előzőleg elfogadták Boronov lemondását.

Szintén lemondott a tisztségéről Dasztanbek Artiszbekovics Dzsumabekov házelnök, akinek a tisztségére Miktibek Abdildajevet választották meg a liberális Bir Bol ellenzéki párttól, ami a vasárnapi választáson született eredmény szerint nem került be a törvényhozásba. (A 16 pártból 4 érte el a 7 százalékos bejutási küszöböt, közülük 3 az elnökhöz köthető.)

A helyi sajtó szerint Zsaparov korábban börtönben volt, amiért 2013-ban hatóságilag nem engedélyezett tüntetést szervezett Karakolban, és túszul ejtette a helyi kormányzót. A politikus a hétfő esti zavargások után szabadult ki.

Középen Szadir Zsaparov Biskekben a vádlottak padján 2013. január 25-én.
photo_camera Középen Szadir Zsaparov Biskekben a vádlottak padján 2013. január 25-én. Fotó: Vjacseszlav Oszeledko/AFP

A tüntetők kiszabadították a korrupció miatt első fokon 11 évnyi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, a 63 éves Almazbek Atambajevet is, aki 2011 és 2017 között volt államfő.

Az ellenzék kedden a biskeki Dosztuk szállodába hirdetett meg rendkívüli parlamenti ülést az új kormány megalakítása érdekében. A TASZSZ orosz hírügynökség a 24.kg-ra hivatkozva úgy tudja, az ülés eleinte nem volt határozatképes, de végül a 120 parlamenti képviselőből 62-en gyűltek össze.

Szooronbaj Dzsejenbekov elnök a BBC-nek puccskísérletnek nevezte a választási eredmények közzététele utáni tömegtüntetéseket szervező ellenzék tevékenységét. „Illegális hatalomátvételnek tekintem ezt. Ahogy azt a tegnapi események mutatják, a tüntetésekre és a tiltakozó akciókra kivonulók célja nemcsak a választási eredmények érvénytelenítése, de az ország stabilitásának felforgatása. Mára világosság, hogy végtére mindez azt a célt szolgálja, hogy lemondjak tisztségemről” – mondta az elnök, aki szerint a zavargásokat jóval a választások előtt szervezték meg.

Dzsejenbekov nyugalomra intett, és utasította a biztonsági erőket, hogy ne lőjenek a tüntetőkre, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint kedd délutánig egy ember meghalt, és 686-an megsérültek az utcai zavargásokban.

A lap helyi tudósítója azt mondta, még nem tudni, mikor és hogyan ismétlik majd meg a választást. Megfigyelők szerint úgy tűnik, az elnök, akit 2017-ben választottak meg, elveszítette a befolyását, de még nem világos, ki léphet a helyére. Az elnök a BBC-nek azt is mondta, hogy „készen áll arra, hogy az erős vezetőkre ruházza a felelősséget”, bár nem volt hajlandó elmondani, kire gondolt.

A kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlamenti választás eredményeit, amik szerint Dzsejenbekov államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba.

A vasárnapi választások eredményeinek közzététele után tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több kirgiz nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát és több kormányzati épületet, benyomultak a parlament épületébe. Kedd délelőtt lemondott Biskek és a második legnagyobb kirgiz város, Os polgármestere, az állami televízió elnöke és számos más magas rangú tisztségviselő. Ellenzéki csoportok közölték, hogy átvették a hatalmat, ellenőrzésük alá vonva a stratégiailag fontos kormányzati intézményeket. (BBC, MTI)