Szijjártó telefonon beszélt a fehérorosz külügyminiszterrel, akivel kölcsönösen tisztelik egymást

POLITIKA
2020 október 06., 17:09

„Először Vladimir Makei belorusz kollégám keresett. Kifejezetten jó személyes viszonyt ápolunk, kölcsönösen tiszteljük egymást, ezért tudunk őszintén beszélni. Elmondta, hogy látja ő hazája belpolitikai helyzetét. Én pedig elmondtam neki, hogy mi érdekeltek vagyunk a kommunikáció fenntartásában” - írta a Facebookon Szijjártó Péter, miután telefonon egyeztetett a fehérorosz külügyminiszterrel. A magyar diplomácia vezetője azt írta, szerinte fontos lenne, hogy létrejöjjön a széles körű társadalmi párbeszéd Belaruszban, mert csak ez eredményezhet az ottani alkotmányos keretek közt létrejövő megoldást.

Miközben Szijjártó Lukasenka külügyminiszterével telefonál, a legtöbb európai demokrácia kormánya elítéli a fehérorosz tüntetőkkel szemben alkalmazott példátlan rendőri erőszakot, a kínzásokat és a kormány kritikusainak eltüntetését.

Angela Merkel német kancellár a berlini falat meglátogató Szvetlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel találkozott, és megerősítve a német kormány teljes támogatását a elűzött ellenzékiek ügyét illetően.