A Magyar Nemzet arról írt, hogy Pikó az apja cégével újíttatná fel az önkormányzati bérlakásokat, miközben a férfi már nem is él

képzavar
2020 október 07., 09:35

A Magyar Nemzet kedden azzal a címmel számolt be a józsefvárosi képviselő-testület üléséről, hogy „Pikó András az apja cégével újíttatná fel az önkormányzati bérlakásokat”.

photo_camera Nem sokkal a polgármester posztja után a címet átírták Fotó: Magyar Nemzet

Pikó a VIII. kerület antikorrupciós stratégiájának napirendi vitájában épp a korábbi vezetés általa etikátlannak tartott döntéseit szemléltette azzal, hogy „ha nem vették volna el a 620 millió forintot az önkormányzattól, amellyel bérlakásokat újíthatnánk fel, akkor tehettünk volna egy próbát. Mondjuk az én édesapám az egy építési vállalkozó, a legjobb, ide tudna jönni föl tudná újítani ezeket. Önök szerint ezzel semmi baj nem lenne, és ebből arra következtetek, hogy azzal sincsen semmi baj, hogy a miniszterelnöknek az apja a bányáiból horja a követ az országút építésére. Ugye? ”.

A kormánylap aztán ezt a mondatot jegyzetelte szó szerint, azt már meg sem említve, hogy mi volt a kontextus, csak leírta, mintha Pikó apja cégének lehetséges szerződtetését indokolná meg.

A polgármester szerdán az az oldalán jegyezte, hogy ennek több akadálya is lenne.

Egyrészt az apja foglalkozása kertész volt, másrészt már nem is él.

Hozzátette, hogy „az a korrupciós kultúra, amely a kormánypártra jellemző, a mi politikai közösségünkben egyszerűen elképzelhetetlen.Épp erről beszéltem a legutóbbi kerületi képviselő-testületi ülésen: arról, hogy a korrupt gyakorlatok tilalma nem csak a jog feladata, hanem a politikai kultúra része kell legyen”.

Meg sem fordult a fejemben, hogy bárki komolyan gondolja, hogy a Fideszéhez hasonló korrupciós gyakorlatokat vezetnék be a kerületben, ráadásul azokat a képviselő-testület nyilvánossága előtt, az antikorrupciós stratégiánk tárgyalása idején jelenteném be” - jegyezte meg.

Azonban a kormánylapnál is rájöhettek, hogy valami nem stimmel, mert miután Pikó posztja megjelent a Facebookon, a Magyar Nemzet gyorsan átírta a címet arra, hogy „Pikó András orbitálisat lódított a testületi ülésen”, a cikkben pedig a vállalkozós történetről azt írták: „Mint kiderült, Pikó csak kitalálta az édesapjáról a sztorit, aki évekkel ezelőtt meghalt.”