Magyar Orvosi Kamara: „Katonák nem leszünk”

Egészségügy
2020 október 07., 12:06

Megszólalt a kedden a parlamentben egyhangúlag megszavazott egészségügyi szolgálatról szóló törvénnyel kapcsolatban az orvosok béremelését és a hálapénz kivezetését sikerrel kiharcoló Magyar Orvosi Kamara.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük szerint „a béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre”, egyetértenek.

Az erről szóló törvény társadalmi egyeztetés nélküli benyújtása, és a jogszabályba foglalt változások „egylépcsős” végrehajtása azonban szerintük „súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait”.

„A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert” - írják.

Hozzátéve, a közegészségügyben dolgozó orvosok jogviszonyainak egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása

„szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné”.

Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül maradhat - hangsúlyozzák.

Az egészségügyi szolgálatot teljesítő orvosok legfeljebb 2 évre elrendelhető áthelyezése is a kamara által kifogásolt törvényelemek között van: szerintük elképzelhető, hogy a rendelkezés miatt „orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani”. Ha ebben a kérdésben a kormány nem tesz belátható időn belül a megnyugtató lépéseket, „csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága”.

A MOK azt is ígéri, a törvény végleges szövegének elemzését követően módosító javaslatokat dolgoznak majd ki a jogszabályhoz, és egyúttal kérik, a kormány működjön együtt velük a részletszabályokat meghatározó kormányrendeletek kidolgozásakor.

„Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető” - zárul közleményük.

Szerda reggel hosszabb cikkben mutattuk be, milyen pontokon látszik kibontakozni tiltakozás az orvosok béremelését szigorú összeférhetetlenségi szabályokhoz, és az áthelyezés lehetőségének tűréséhez kötő új törvénnyel szemben. A MOK elnökségét is szerettük volna megszólaltatni, de akkor arra hivatkozva, hogy még dolgoznak a törvény szövegének elemzésén, nem akartak nyilatkozni.